Αρνητικός απολογισμός, απαισιόδοξες εκτιμήσεις

αρνητικός-απολογισμός-απαισιόδοξες-670163

Οπως άρχισε έτσι και ολοκληρώθηκε το 2018 για τους εμπόρους του Βόλου. Η, κατά τα λεγόμενα του προέδρου του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου, δυσκολότερη χρονιά της τελευταίας οκταετίας έκλεισε με αρνητικό πρόσημο για την αγορά, καθώς η όποια κίνηση καταγράφηκε λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα δεν ήταν δυνατό να αντισταθμίσει την αναδουλειά και τους μειωμένους τζίρους των προηγούμενων μηνών.

Οι καταναλωτές, εξαντλημένοι οικονομικά από τους δυσβάστακτους φόρους και τη συνεχιζόμενη λιτότητα, ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος των επιδομάτων, αναδρομικών και μερισμάτων σε ανελαστικές υποχρεώσεις και ό,τι περίσσεψε ξοδεύτηκε σε δώρα και αγορές για το γιορτινό τραπέζι. Οπως μάλιστα προκύπτει από έναν πρώτο απολογισμό του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, το διάστημα πριν την Πρωτοχρονιά η εικόνα της αγοράς ήταν υποτονική, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μείωση στους τζίρους των εμπορικών επιχειρήσεων ακόμη και σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρυσι.

Με αυτά τα δεδομένα η νέα χρονιά ξεκινά με ιδιαίτερο προβληματισμό και αγωνία για το μέλλον των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων που δίνουν δουλειά σε χιλιάδες συνανθρώπους μας και στηρίζουν ουσιαστικά την τοπική οικονομία. Οι όποιες προσδοκίες από την κεντρική εξουσία για μείωση της φορολογίας και θέσπιση κινήτρων στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, έτσι ώστε να σταθεί στα πόδια της, πολύ δύσκολα θα επιβεβαιωθούν. Αλλωστε όλα αυτά τα χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις κάθε άλλο παρά ενδιαφέρθηκαν για την πραγματική οικονομία. Τα μέτρα και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στράγγιξαν φορολογικά τους μικρομεσαίους και οδήγησαν την αγορά σε αδιέξοδο, με δεδομένη και την έλλειψη ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα.

Και το 2019 δεν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι αυτό το αδιέξοδο μείγμα πολιτικής θα τροποποιηθεί, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών. Και τη νέα χρονιά οι άνθρωποι της αγοράς θα κληθούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, μιας και τα προβλήματα έχουν πλέον συσσωρευτεί, θα χρειαστούν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας που οφείλει να αντιληφτεί τα πλεονεκτήματα της επιλογής ενός βολιώτικου εμπορικού καταστήματος για τις όποιες αγορές. Η εδραίωση της συνείδησης για τη σημασία της στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου τη νέα χρονιά, έτσι ώστε να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις για νέα λουκέτα και ακόμη περισσότερες χαμένες θέσεις εργασίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, η πορεία αρκετών μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων θα πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένη. Ακόμη και όσοι άντεξαν τόσα χρόνια που η οικονομική κρίση γονάτισε χιλιάδες συναδέλφους τους, θα δυσκολευτούν πολύ να σταθούν όρθιοι. Για τους περισσότερους δεν θα υπάρχει και κανένας λόγος να συνεχίσουν να αντιστέκονται από τη στιγμή που το κράτος τούς πολεμά και οι συμπολίτες τους, τους αγνοούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου