Ο κορυφαίος στόχος ενός μεγάλου ευεργέτη και τα γραφειοκρατικά εμπόδια

ο-κορυφαίος-στόχος-ενός-μεγάλου-ευεργ-671480

Ο μεγάλος ευεργέτης του Βόλου Χαράλαμπος Τσιμάς που έστρωσε χθες, δεύτερη ημέρα της Πρωτοχρονιάς, γιορτινό τραπέζι για τα ιδρύματα της πόλης, αποκάλυψε στη στήλη, στο περιθώριο της συγκεκριμένης εκδήλωσης, ότι ο κορυφαίος του στόχος μέσα στη νέα χρονιά είναι η ανέγερση ενός καινούργιου γηροκομείου, που θα στεγάσει όλους τους μοναχικούς ηλικιωμένους της περιοχής.Η καρδιά του Χαράλαμπου Τσιμά είναι τόσο μεγάλη ώστε δεν υπάρχουν όρια ούτε στο εύρος της κοινωνικής του ευαισθησίας, ούτε στη διάθεσή του να στηρίξει με πράξεις και όχι με λόγια τις ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή, αναφορικά στο φιλανθρωπικό έργο.

Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που ασκεί ανάλογη κοινωνική πολιτική και στην Αιθιοπία όπου βρίσκεται η επαγγελματική του έδρα, δεν σταματά να βοηθά με κάθε τρόπο ιδρύματα και φορείς της γενέτειράς του, λύνοντας προβλήματα τα οποία υφίσταντο για χρόνια είτε επειδή δεν υπήρχε η απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα, είτε επειδή δεν υπήρχε η ανάλογη διάθεση από πλευράς των αρμόδιων φορέων.

Το νέο γηροκομείο που θέλει να χτίσει ο Χαράλαμπος Τσιμάς θα κοστίσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Θα αποτελέσει το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό έργο στην περιοχή τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, ο μεγάλος δωρητής θέτει μια βασική προϋπόθεση. Να «τρέξουν» γρήγορα οι προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, έτσι ώστε ο συγκεκριμένος φιλόδοξος στόχος να λάβει σάρκα και οστά το δυνατόν συντομότερα.

Οι υπηρεσίες που θα εμπλακούν στα θέματα των αδειοδοτήσεων και των μελετών πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους και να προσαρμοστούν στα δεδομένα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που λειτουργεί με ταχείς ρυθμούς και αντίστοιχη αποτελεσματικότητα. Η περίπτωση του κέντρου νεότητας του Δήμου Βόλου στην οδό Κασσαβέτη που καρκινοβατεί για περισσότερα από 10 χρόνια παρότι ο Χαράλαμπος Τσιμάς έχει εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του έργου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αποφυγή.

Καμιά δωρεά και κανένας δωρητής δεν πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης αντιμετώπισης. Το κράτος και οι δυσκίνητες υπηρεσίες του από τη στιγμή που αδυνατούν να δώσουν λύσεις σε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία έχουν τη διάθεση να επιλύσουν οι ιδιώτες δωρητές με περίσσευμα κοινωνικής ευαισθησίας, όπως ο Χαράλαμπος Τσιμάς, ας διευκολύνουν τις σχετικές διαδικασίες και να μη λειτουργούν αποτρεπτικά για αυτούς που θέλουν να συνεισφέρουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στην περίπτωση της μεγάλης δωρεάς του Χαράλαμπου Τσιμά, που ο ίδιος ανακοινώσε χθες, ο τοπικός γραφειοκρατικός μηχανισμός θα δώσει εξετάσεις ταχύτητας και αποτελεσματικότητας. Αν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στο τέλος του 2019 θα υπάρχουν χειροπιαστά δείγματα των αντανακλαστικών του. Αλλιώς ο συγκεκριμένος στόχος θα μείνει μετέωρος και μαζί του θα μείνουν μετέωροι πολλοί υπερήλικες συνάνθρωποί μας που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου