Αντανακλαστικά που εκπλήσσουν

αντανακλαστικά-που-εκπλήσσουν-675511

Ασυνήθιστα γρήγορα – για τα ελληνικά δεδομένα – αντανακλαστικά επέδειξαν η κυβέρνηση και το δημόσιο στην περίπτωση του κτιρίου του αγροτικού ιατρείου Ανω Λεχωνίων που είχε εγκαταλειφθεί στη μοίρα του και ρήμαζε αναξιοποίητο, εξαιτίας γραφειοκρατικών εμπλοκών. Μετά την ανάδειξη του θέματος από τη στήλη στις αρχές Μαρτίου του 2018, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επικοινώνησε άμεσα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ανω Λεχωνίων Νίκο Νομικό και μεσολάβησε στον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Νέστορα Αντωνίου, προκειμένου να εξευρεθούν πόροι από το Υπουργείο Υγείας, αναφορικά στην ανακατασκευή του κτιρίου.

Το «κουβάρι» με το ιδιοκτησιακό καθεστώς είχε ξεκαθαρίσει με τις αποφάσεις της πρώην Κοινότητας Ανω Λεχωνίων και των συμβολαίων του 1960 που βρήκε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας. Αυτά τα έγγραφα πιστοποίησαν ότι το κτίριο ανήκει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Υγείας και κατά συνέπεια οι ενέργειες για την επίλυση των σοβαρών λειτουργικών του προβλημάτων έπρεπε να γίνουν από το συγκεκριμένο Υπουργείο.

Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε γρήγορα, με τον ίδιο ρυθμό έγινε και η δημοπράτησή του και μετά την ανάδειξη του αναδόχου ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανακατασκευή του πέτρινου κτιρίου. Αυτές τις ημέρες μάλιστα ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις επιδιόρθωσης της οροφής, τα βαψίματα στο εσωτερικό του αγροτικού ιατρείου και η αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων στον πρώτο όροφο.

Εκτιμάται ότι αμέσως μετά τις γιορτές το κτίριο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και εφόσον ολοκληρωθούν κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, τα Ανω Λεχώνια θα αποκτήσουν ξανά το αγροτικό τους ιατρείο. Η γιατρός, που τα τελευταία χρόνια φιλοξενείται στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Αρτέμιδας, θα επιστρέψει στον φυσικό της χώρο, ενώ μετά την ολοκλήρωση των επισκευών στον πάνω όροφο του κτιρίου, η γιατρός θα έχει την επιλογή της διαμονής στο αγροτικό ιατρείο και κατά συνέπεια οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν μόνιμη ιατρική κάλυψη.

Οσοι ανέδειξαν και «έτρεξαν» το θέμα αισθάνονται ιδιαίτερη ικανοποίηση για το σημερινό αποτέλεσμα, ενώ στα πολιτικά πρόσωπα που ενεργοποίησαν τους απαιτούμενους μηχανισμούς έτσι ώστε να εξασφαλιστούν οι πόροι και να εκκινήσει η σχετική εργολαβία πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα. Δεν συνηθίζεται στη χώρα μας ένα πρόβλημα σε κάποιο κτίριο του δημοσίου, για το οποίο μάλιστα υπαρχουν εμπλοκές ως προς το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, να επιλύεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και με τόσο αποτελεσματικό τρόπο.

Οι έχοντες την ευθύνη για τη λειτουργία και τη στελέχωση του αγροτικού ιατρείου Ανω Λεχωνίων πρέπει στο εξής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε να μην επαναληφτούν τα λάθη του παρελθόντος. Τα λάθη που λίγο έλειψε να προκαλέσουν την οριστική και αμετάκλητη απαξίωση μιας σημαντικής δομής Υγείας που πλέον αποκαταστάθηκε και σύντομα θα προσφέρει ξανά τις πολύτιμες υπηρεσίες της στους κατοίκους της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου