Αβεβαιότητα, απαισιοδοξία και στο βάθος εκλογές

αβεβαιότητα-απαισιοδοξία-και-στο-βάθ-678223

Σε κεντρικό επίπεδο τα μέτρα που θα μπορούσαν να τονώσουν την κατανάλωση και ταυτόχρονα να δώσουν «ενέσεις» αισιοδοξίας στην αγορά περιορίζονται στις υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών τους εισφορών

Οι οικονομικές ανάσες που πήρε η εμπορική αγορά του Βόλου τις τελευταίες ημέρες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ισοσταθμίσουν το εύρος των απωλειών, τις οποίες υπέστησαν οι καταστηματάρχες το προηγούμενο διάστημα. Το 2018 ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων του τοπικού εμπορικού συλλόγου, η πιο δύσκολη χρονιά από τότε που ξεκίνησε η μνημονιακή περιπέτεια της χώρας. Ιδίως το τελευταίο τρίμηνο, η κατάσταση στα εμπορικά καταστήματα ήταν απελπιστική, με αποτέλεσμα η κίνηση που υπήρξε αυτές τις ημέρες λόγω του 13ου μισθού, του κοινωνικού μερίσματος και των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων να μην μπορεί να αναπληρώσει τις προηγηθείσες οικονομικές απώλειες των εμπόρων.

Με τα υφιστάμενα δεδομένα, ο τζίρος των καταστημάτων τη φετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο αναμένεται να μειωθεί κατά 15% με 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που κατά γενική ομολογία ήταν ιδιαίτερα καλή, τηρουμένων των αναλογιών. Φέτος οι καταναλωτές ήταν περισσότερο «κουμπωμένοι» από κάθε άλλη χρονιά, παρά το γεγονός ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και η κυβερνητική παροχολογία έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Οι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον και το πιο σημαντικό έχουν σχεδόν εξαντλήσει λόγω της άγριας φορολόγησης και της συνεχιζόμενης ύφεσης κάθε δυνατότητα και να αντεπεξέρχονται στις βασικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος και να καταναλώνουν. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην αγορά που όσο περνά ο καιρός βυθίζεται όλο και πιο πολύ στο τέλμα της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας.

Σε κεντρικό επίπεδο τα μέτρα που θα μπορούσαν να τονώσουν την κατανάλωση και ταυτόχρονα να δώσουν «ενέσεις» αισιοδοξίας στην αγορά περιορίζονται στις υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών τους εισφορών. Θα χρειαστεί δηλαδή να περάσουν αρκετοί ακόμη μήνες μέχρι να αλλάξει κάτι επί της ουσίας στην πραγματική οικονομία. Ουδείς γνωρίζει αν υπάρχουν οι απαιτούμενες αντοχές και αν τα συγκεκριμένα μέτρα είναι αρκετά ώστε να αλλάξει το σημερινό αρνητικό κλίμα.

Σε τοπικό επίπεδο, το «ναυάγιο» της προσπάθειας να ενταχτεί ένα σημαντικό μέρος του παλιού εμπορικού κέντρου του Βόλου στο πρόγραμμα των ανοιχτών κέντρων εμπορίου σημάδεψε το 2018 και στέρησε από την τοπική οικονομία σχεδόν δύο υπερπολύτιμα εκατομμύρια ευρώ! Οι λόγοι αυτής της αποτυχίας έχουν αναλυθεί κατ’ επανάληψη και οι υπεύθυνοι για το συγκεκριμένο φιάσκο είναι γνωστοί. Η δική τους ωστόσο ανεύθυνη στάση κράτησε στο περιθώριο των εξελίξεων την τοπική αγορά και την κατέστησε τη μοναδική ίσως, πανελλαδικά, που έχασε το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι μικρομεσαίοι έμποροι του Βόλου προσπαθούν να βρουν τον βηματισμό τους ενόψει της επόμενης χρονιάς που αναμένεται εξίσου δύσκολη αν λάβουμε υπόψη την αύξηση των φόρων κατά ένα και πλέον δισεκατομμύριο ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019, καθώς επίσης και τη συνέχιση της σκληρής λιτότητας. Οι υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού και για αυξήσεις σε 600.000 συνταξιούχους αντιμετωπίζονται από τους ανθρώπους της αγοράς με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία, καθώς ακόμη και αν υλοποιηθούν είναι τόσο μεγάλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών ώστε οι συγκεκριμένες αυξήσεις θα εξανεμιστούν εν ριπή οφθαλμού.

Και όλα αυτά δίχως να μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς το αρνητικό για την οικονομία κλίμα που πάντα δημιουργείται κατά τη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων. Η ερχόμενη προεκλογική περίοδος θα χαρακτηρίζεται από ακραίο πολιτικό λόγο, πόλωση και άκρατη παροχολογία. Ολα αυτά συνθέτουν το χειρότερο δυνατό μείγμα για την πραγματική οικονομία, που έχει ανάγκη από χαμηλούς τόνους, σταθερότητα και προσεκτικές πολιτικές επιλογές. Τα ακριβώς αντίθετα δηλαδή από αυτά που ισχύουν τώρα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και από αυτά που θα ισχύσουν μέχρι να στηθούν κάλπες.

Ποιος όμως υπολογίζει την πολύπαθη αγορά, όταν πρέπει να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένοι πολιτικοί τακτικισμοί ώστε να ηττηθεί ο αντίπαλος; Είμαστε σίγουροι ότι οι δοκιμαζόμενοι έμποροι και στον Βόλο αντιλαμβάνονται ποιοι ευθύνονται για τα σημερινά τους αδιέξοδα και ποιοι τους δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις με σκοπό να επιβιώσουν πολιτικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου