Δεν αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις τα προεκλογικά «δωράκια»

δεν-αποτυπώνονται-στις-δημοσκοπήσει-681119

Δημοσκόπηση με δημοσκόπηση γκρεμίζονται τα όνειρα της κυβέρνησης για αντιστροφή του πολιτικού κλίματος και πλέον το τοπίο που διαμορφώνεται, ενόψει των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο. Η διψήφια δημοσκοπική διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχει παγιωθεί, αλλά διευρύνεται παρά την καταιγίδα των παροχών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και υλοποίησαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Ούτε το κοινωνικό μέρισμα, ούτε τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, ούτε η επιδότηση ενοικίου, ούτε η μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων στάθηκαν ικανά ώστε να μειωθεί, έστω, η δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και το αντίστοιχο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι πολίτες που λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις δημοσκοπήσεις δεν πείθονται από την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης και το πιο σημαντικό δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ίδια την κυβέρνηση, καθώς δεν την αξιολογούν με βάση τις προεκλογικές παροχές του τελευταίου διαστήματος, αλλά με βάση τη συνολική της παρουσία στο «τιμόνι» της χώρας από το 2015 μέχρι σήμερα. Η μακροβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση που πήρε τα πιο σκληρά οικονομικά μέτρα και έκανε τις εντυπωσιακότερες κυβιστήσεις, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να πείσει τον κόσμο ότι έχει φιλολαϊκό πρόσωπο και πως διαθέτει ένα συγκροτημένο πλάνο εξόδου από την κρίση, μοιράζοντας «καθρεφτάκια στους ιθαγενείς».

Ο κόσμος έχει πάψει να τρώει κουτόχορτο. Οσες υποσχέσεις και αν ακούσει, όσα επιδόματα και αν διανεμηθούν, όσες προεκλογικές παροχές και αν νομοθετηθούν, η ζωή του δεν μπορεί να καλυτερέψει χωρίς την υλοποίηση ενός σχεδιασμού με γνώμονα την εξυγίανση της οικονομίας και τη δημιουργία στέρεων βάσεων, πάνω στις οποίες θα πατήσει η παραγωγή ώστε να ενδυναμωθεί το ΑΕΠ της χώρας. Σε συνδυασμό με την ανάπτυξη επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η πραγματική οικονομία μπορεί να ανακάμψει και μάλιστα τάχιστα, αν ληφθεί μάλιστα υπόψη το «ελκυστικό» περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η κατρακύλα των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Στον αντίποδα, ωστόσο, εξακολουθούν να κυριαρχούν η γραφειοκρατία, η πολυνομία και η διαφθορά στο δημόσιο, λειτουργώντας αποτρεπτικά για τα όποια επενδυτικά εγχειρήματα, εγχώρια και μη.

Σε αυτό τον τομέα η παρούσα κυβέρνηση βαθμολογείται με μηδέν, σε αντίθεση με τον τομέα της καλλιέργειας ψευδαισθήσεων, που τα κυβερνητικά στελέχη έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, όχι για να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά για να διασφαλίσουν ότι θα επανεκλέγουν και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προνόμια της εξουσίας. Ευτυχώς για ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών, αυτές οι μεθοδεύσεις απορρίπτονται ασυζητητί, παρά το κλίμα παροχολογίας. Στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα φανεί ακόμη πιο ξεκάθαρα η κοινωνική αποδοκιμασία σε αυτούς που ξεγέλασαν τον κόσμο και τον επιβάρυναν με ένα αχρείαστο μνημόνιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου