Κατά φαντασία ανάπτυξη

κατά-φαντασία-ανάπτυξη-684278

Του Γιώργου Λαμπράκη

Ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός χρησιμοποίει πανηγυρικούς τόνους για τον προϋπολογισμό του 2019 χαρακτηρίζοντάς τον σαν τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό. Ετσι θέλει να ταιριάξει στο αφήγημα περί τερματισμού της οικονομικής κρίσης την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία κάθε έτους. Τα κυβερνητικά στελέχη όπου βρεθούν και όπου σταθούν καμαρώνουν επειδή έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια και ψήφισαν τον πρώτο προϋπολογισμό χωρίς περικοπές και σκληρά οικονομικά μέτρα. Δυστυχώς για αυτούς, η πραγματικότητα των αριθμών, αλλά και οι δικές τους πολιτικές επιλογές καταρρίπτουν ένα ακόμη επικοινωνιακό εγχείρημα.

Και ο προϋπολογισμός του 2019 περιλαμβάνει περισσότερους φόρους και λιγότερες δαπάνες για την παιδεία και τις επενδύσεις. Οσο και αν προσπαθούν τα κυβερνητικά στελέχη να πείσουν για το αντίθετο, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Ενα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ σε φόρους θα πληρώσουν οι πολίτες την επόμενη χρονιά, ενώ την ίδια στιγμή θυσιάζονται θετικά μέτρα ύψους 1,7 δισ. προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δανειστές, που μπορεί να τελείωσαν τα μνημόνια, ωστόσο κρατούν σφιχτά τα λουριά της κυβέρνησης και ελέγχουν εξονυχιστικά και την παραμικρή δαπάνη.

Οι φορολογούμενοι, που έχουν ήδη «γονατίσει» από τους φόρους και τα «χαράτσια» των μνημονίων, καλούνται να σηκώσουν ένα ιδιαίτερα δυσβάστακτο φορτίο. Συγκεκριμένα, οι φόροι αναμένεται να διαμορφωθούν το 2019 πάνω από τα 51 δισ. ευρώ, ποσό που βρίσκεται κοντά στο εκτιμώμενο ποσό των φορολογικών εσόδων για το 2018. Οι φόροι το 2019 διαμορφώνονται πάνω από τα 46,4 δισ. ευρώ από 45,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος. Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% από 2,1% φέτος, πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1%, αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%, αύξηση των εξαγωγών κατά 5,8% και των εισαγωγών κατά 5,2% και μείωση της ανεργίας στο 16,7%.

Οπως προαναφέρθηκε, θυσιάζονται αντίμετρα συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών η επέκταση του προγράμματος «Σχολικά γεύματα», η δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης και Νηπιαγωγείων, επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας και υποδομές του πρωτογενούς τομέα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ισοσκελίσει αυτό το αρνητικό ισοζύγιο με μέτρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 260 εκατομμύρια ευρώ περίπου και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο τελικός λογαριασμός όμως είναι και πάλι αρνητικός για τους πολίτες που για άλλη μια φορά θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους τους. Το τελευταίο που χρειάζονται είναι η κυβερνητική προπαγάνδα ότι τελείωσαν τα μνημόνια και έρχεται η ανάπτυξη. Ανάπτυξη με τους φόρους στα ύψη και την αγοραστική δύναμη του κόσμου στα Τάρταρα δεν θα μπορεί να έρθει ούτε καν στα όνειρα όσων την προπαγανδίζουν για μικροπολιτικούς σκοπούς, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου