Μονόδρομος η προσφυγή στη Δικαιοσύνη

μονόδρομος-η-προσφυγή-στη-δικαιοσύνη-687639

Την ερχόμενη Δευτέρα οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προσφεύγουν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου κατά εταιρείας που εγκατέστησε κεραία κινητής τηλεφωνίας πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων μαθητών, γύρω από το κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Κύπρου. Αυτή η κίνηση έχει διπλή στόχευση. Αφενός στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ανάγκης διασφάλισης της δημόσιας υγείας, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά και αφετέρου με αυτόν τον τρόπο εκτονώνεται η όποια αναστάτωση πήγε να προκληθεί στη μαθητική κοινότητα.

Οι διευθυντές Εκπαίδευσης, έχοντας στο μυαλό τους τις κινητοποιήσεις του 2002 στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της περιοχής που είχαν βάλει λουκέτο λόγω πολυήμερων καταλήψεων, θέλησαν να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο και κατά συνέπεια την απώλεια πολύτιμων ωρών διδασκαλίας. Η Δικαιοσύνη θα αναλάβει στο εξής να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα, που, όπως τονίστηκε και σε προηγούμενο σημείωμα, αφορά ευθέως στη δημόσια υγεία τόσο των 2.500 μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων, των Γυμνασίων και των Λυκείων γύρω από την κεραία, όσο βεβαίως και των περιοίκων που ανέδειξαν το πρόβλημα και έχουν ζητήσει ήδη από τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας να παρέμβουν.

Η εταιρεία από τη δική της πλευρά επικαλείται τα αποτελέσματα μετρήσεων που έγιναν το 2013 στο σημείο και έδειξαν ότι η εκπεμπόμενη ακτινοβολία είναι πολύ κάτω από τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια. Ολα αυτά βέβαια προτού εγκατασταθεί ο νέος εξοπλισμός που κινητοποίησε τους περιοίκους και ανέδειξε το πρόβλημα.

Προφανώς πρέπει να γίνουν νέες μετρήσεις γύρω από τα σχολικά συγκροτήματα τώρα που εγκαταστάθηκε ο νέος εξοπλισμός. Οι γνωρίζοντες το θέμα υποστηρίζουν ότι τα καινούργια δίπολα μπορούν να καλύψουν την περιοχή μέχρι τον περιφερειακό, μια ακτίνα δηλαδή εκατοντάδων μέτρων. Η εταιρεία υποστηρίζει επίσης ότι κατέχει όλες τις νόμιμες άδειες για την εγκατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού της. Αυτό μένει να διαπιστωθεί από την εισαγγελική παρέμβαση που εκτιμάται ότι θα προκύψει μετά την απόφαση των διευθυντών Εκπαίδευσης να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η μαθητική κοινότητα είναι ήδη ανάστατη από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών. Ηδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που ξεκινούν από τις κτιριακές υποδομές και φτάνουν μέχρι το ασαφές πλαίσιο των εξετάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Δεν χρειάζονται οι μαθητές κι άλλους λόγους για να ανησυχούν και να χάνουν τον προσανατολισμό τους, που δεν είναι άλλος από την απόλυτη προσήλωσή τους στη μάθηση. Ενα πιθανό κύμα καταλήψεων στα σχολεία γύρω από το κτίριο του ΟΤΕ θα διαταράξει την κανονικότητα στις τάξεις μαθητών και καθηγητών.

Αν η Δικαιοσύνη λειτουργήσει άμεσα και ταυτόχρονα ενεργοποιηθούν κι άλλα θεσμικά όργανα που έχουν την ευθύνη να ελέγξουν τον επίμαχο εξοπλισμό, τότε οι πιθανότητες να λήξει το όλο θέμα χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι μεγάλες. Αν ωστόσο υπάρξει εφησυχασμός ή αν αδιαφορήσουν οι αρμόδιοι, θα προκύψουν καταστάσεις που δεν θα μπορούν να ελεγχθούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου