Ποιους εξυπηρετεί η τακτική της ακραίας πόλωσης

ποιους-εξυπηρετεί-η-τακτική-της-ακραί-688796

Αυτή η τακτική δείχνει ωστόσο απώλεια ψυχραιμίας και αδυναμία της κυβέρνησης να αντικρούσει με επιχειρήματα τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης

Το εκρηκτικό σκηνικό στις τελευταίες συνεδριάσεις της εθνικής αντιπροσωπείας τόσο μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της ΝΔ, όσο και ανάμεσα σε κυβερνητικούς βουλευτές και βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης αποτελεί την πρόγευση των όσων θα επακολουθήσουν στην πορεία της χώρας προς τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι ιδιαιτέρως απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί και οι σκληρές προσωπικές επιθέσεις, που κάθε άλλο παρά κολακεύουν τους εμπνευστές τους, τροφοδοτούν το κλίμα ακραίας πολιτικής πόλωσης που άρχισε να καλλιεργείται πριν το καλοκαίρι και πλέον έχει παγιωθεί, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ουσία του πολιτικού διαλόγου.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό προκειμένου να συσπειρώσει την εκλογική της βάση και να αποφύγει να τοποθετηθεί σε θέματα που πλήττουν το προφίλ του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του, καθώς αποδυναμώνουν το αφήγημα του ηθικού πλεονεκτήματος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης του τόπου. Πλέον αυτό το αφήγημα τείνει να αντικατασταθεί από το δόγμα Πολάκη για σύγκρουση άνευ όρων με τον πολιτικό αντίπαλο. Ετσι εκτιμάται ότι υπάρχουν ελπίδες για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν στηθούν κάλπες.

Αυτή η τακτική δείχνει ωστόσο απώλεια ψυχραιμίας και αδυναμία της κυβέρνησης να αντικρούσει με επιχειρήματα τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης. Η τελευταία κλιμακώνει τη στάση της, βοηθούμενη από ένα ισχυρό μέτωπο ΜΜΕ, τα οποία από το πρωί μέχρι το βράδυ ανακυκλώνουν ειδήσεις για υποθέσεις με οσμή σκανδάλου, για να πάρουν στη συνέχεια τη σκυτάλη οι βουλευτές της ΝΔ, να καταθέσουν κάποια επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και να «στριμώξουν» τα κυβερνητικά στελεχη που φέρονται ως εμπλεκόμενα σε αυτές τις υποθέσεις.

Σε αυτό το τοξικό πολιτικό περιβάλλον θα πορευτεί η χώρα μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ έχουν εγκαταλείψει τις ορθόδοξες προεκλογικές πρακτικές, οι οποίες επικεντρώνονται στην ανάδειξη των προβλημάτων της κοινωνίας και στην κατάθεση προτάσεων για την επίλυσή τους.

Ο άνεργος που αδυνατεί να επιβιώσει, ο χαμηλοσυνταξιούχος που βλέπει κάθε μήνα τη σύνταξή του να συρρικνώνεται, ο μισθωτός που εργάζεται με εξοντωτικά ωράρια και αμείβεται με ψίχουλα και ο ελεύθερος επαγγελματίας που βλέπει την Εφορία να αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του, ελάχιστα νοιάζονται για την προσπάθεια πολιτικής αλληλοεξόντωσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η επιλογή τους για το κόμμα που θα ψηφίσουν δεν θα προκύψει από το ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο εμπλεκόμενος σε υποθέσεις διαφθοράς.

Οι προτάσεις που υποτίθεται πως έχουν τα κόμματα εξουσίας και το σχέδιό τους για την ταχεία έξοδο της χώρας από τη δίνη της οικονομικής ύφεσης θα βαρύνουν για την τελική απόφαση των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ το μόνο που θα καταφέρουν, αν εμμείνουν σε αυτή την τακτική, θα είναι η ολοκληρωτική απαξίωση του πολιτικού συστήματος και η ενίσχυση των ακραίων δυνάμεων, που όσο οι «μεγάλοι» σκυλοτρώγονται, αυτές δουλεύουν υπογείως και προετοιμάζουν το έδαφος, εκμεταλλευόμενες την οργή του κόσμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου