Κάθε δεύτερη ημέρα στον δρόμο…

κάθε-δεύτερη-ημέρα-στον-δρόμο-692302

Προφανώς, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δεν έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, που άλλα τους υποσχέθηκε προτού εκλεγεί, άλλα δεσμεύτηκε ότι θα πράξει αφού κέρδισε τις εκλογές και άλλα ψήφισε

Αν υπολογίσουμε το σύνολο των κινητοποιήσεων που πραγματοποίησαν οι οργανώσεις των συνταξιούχων πανελλαδικά από τις αρχές του 2018, τότε εξάγεται ένα πραγματικά εντυπωσιακό συμπέρασμα. Τις μισές σχεδόν ημέρες της φετινής χρονιάς οι απόμαχοι της δουλειάς ήταν στους δρόμους και διεκδικούσαν την επιστροφή των περικοπών, οι οποίες έγιναν στις συντάξεις από το 2010 και μετά.

Τριάντα περικοπές υπέστησαν συνολικά οι συνταξιούχοι την τελευταία οκταετία. Η 31η περικοπή απεφεύχθη την ύστατη ώρα, επειδή η κυβέρνηση κατόρθωσε αφενός να πείσει τους δανειστές ότι δε χρειαζόταν να υλοποιηθεί από το 2019 ο νόμος Κατρούγκαλου για την προσωπική διαφορά και αφετέρου γιατί οι δανειστές δεν ήθελαν να πιέσουν ακόμη περισσότερο τους… αγαπημένους τους «συνεργάτες». Τα στελέχη της νυν συγκυβέρνησης που ψήφισαν και υλοποίησαν μια πραγματική καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων, χωρίς την παραμικρή κοινωνική αντίδραση.

Το ερχόμενο Σάββατο οι συνταξιούχοι θα βρεθούν ξανά στον δρόμο, στην κορύφωση των φετινών τους κινητοποιήσεων, με το μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην πλατεία Συντάγματος. Σκοπός των χιλιάδων συνταξιούχων, που όπως εκτιμάται θα δώσουν το «παρών» στο συγκεκριμένο συλλαλητήριο, είναι να φτάσουν στη συνέχεια με πορεία μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου και να συναντηθούν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Θέλουν να του ζητήσουν να δεσμευτεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου θα καταργηθεί με άλλο νόμο, ώστε να μην υλοποιηθούν από το 2020 οι μειώσεις των συντάξεων σε ποσοστό 18%. Αυτή είναι η κυρίαρχη διεκδίκηση του συνταξιουχικού κινήματος που δεν ξεγελιέται από επιδόματα και μερίσματα, ούτε εφησυχάζει επειδή η κυβέρνηση ανέστειλε την εφαρμογή της δικής της απόφασης για νέες περικοπές των συντάξεων.

Προφανώς, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων δεν έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, που άλλα τους υποσχέθηκε προτού εκλεγεί, άλλα δεσμεύτηκε ότι θα πράξει αφού κέρδισε τις εκλογές και άλλα ψήφισε και υλοποίησε όταν διαπίστωσε ότι οι διακηρύξεις κορυφαίων στελεχών της για κατάργηση των μνημονιακών νόμων με συνοπτικές διαδικασίες δεν ήταν τίποτα άλλο παρά λόγια του αέρα. Οσα και αν ακούσουν από τον πρωθυπουργό, σε περίπτωση που τον συναντήσουν μετά το συλλαλητήριο του ερχόμενου Σαββάτου και δεν τους ξυλοφορτώσουν τα ΜΑΤ, αν δεν υπάρξει νομοθέτηση μέτρων για την υλοποίηση των όποιων υποσχέσεων αναλάβει ο κ. Τσίπρας, οι συνταξιούχοι δεν θα σταματήσουν τους αγώνες.

Η δική τους κοινωνική ομάδα υπέστη τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών. Μαζί με τους υπόλοιπους συμπολίτες τους έχουν εισπράξει υποσχέσεις που ποτέ δεν εκπληρώθηκαν και έχουν ακούσει ψέματα, τα οποία θα έκαναν να κοκκινίσει και ο μεγαλύτερος πολιτικός τυχοδιώκτης. Η διαφορά των συνταξιούχων από τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες είναι ότι εκείνοι δεν υπέστειλαν ποτέ τη σημαία του αγώνα και δεν αποστασιοποιήθηκαν από τη διαρκή προσπάθεια ανάκτησης όσων τους αφήρεσαν ξεδιάντροπα. Αν μη τι άλλο, οφείλουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους να συνεχίσουν να αγωνίζονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου