Απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα

απέλπιδα-προσπάθεια-να-αλλάξει-το-κλί-693461

Η κυβέρνηση, αφού είδε να καταρρέουν το ένα μετά το άλλο όλα τα επικοινωνιακά αφηγήματα, τα οποία επιχείρησε να πλασάρει στους ψηφοφόρους μήπως και αντιστραφεί το αρνητικό για την ίδια κλίμα, αλλάζει εκ νέου την προεκλογική τακτική της και ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσής της με τη ΝΔ, επαναφέροντας τη ρητορική περί αντιμνημονιακών πολιτικών δυνάμεων. Αφού δηλαδή δεν απέδωσαν δημοσκοπικά ούτε η σκανδαλολογία, ούτε η παροχολογία, ούτε η υποκριτική της στάση στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης, ρίχνει τώρα στην αρένα της σκληρής προεκλογικής μάχης με την αξιωματική αντιπολίτευση το «χαρτί» του μνημονιακού μπαμπούλα, που θα επιστρέψει αν οι ψηφοφόροι δεν δώσουν ξανά την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός και οι κορυφαίοι υπουργοί του χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα την απειλή ότι αν η ΝΔ κερδίσει τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το ΔΝΤ θα επιστρέψει και η χώρα θα βιώσει και τέταρτο μνημόνιο. Ξεχνούν βέβαια ότι το δικό τους μνημόνιο – το σκληρότερο όλων και το πλέον αχρείαστο – θα βασανίζει μέχρι το 2022 την κοινωνία και θα κρατά δέσμιες των συμφωνιών, για τερατώδη πλεονάσματα που έχουν αποδεχτεί τα κυβερνητικά στελέχη και ψηφίσει στη Βουλή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας μέσα από την τόνωση της κατανάλωσης.

Ξεχνούν προφανώς ότι οι δανειστές τούς έχουν απονείμει ουκ ολίγες φορές τα εύσημα για την απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων για μειώσεις στις συντάξεις, για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, για την ψήφιση του ασφαλιστικού τερατουργήματος Κατρούγκαλου, για τη μείωση του αφορολογήτου στα 5.600 ευρώ, για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την κατάρρευση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα σε επίπεδα Βουλγαρίας. Ξεχνούν επίσης στην κυβέρνηση ότι τα τελευταία δύο χρόνια στράγγιξαν φορολογικά τους πολίτες για να συγκεντρωθούν υπερπλεονάσματα που ποτέ δεν ζήτησαν οι τροϊκανοί, με τα σχετικά ποσοστά να ξεπερνούν κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίες μονάδες τον στόχο που είχε τεθεί από το τρίτο μνημόνιο.

Τα αγαπημένα παιδιά των δανειστών είναι οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να υπάρξει η παραμικρή διαμαρτυρία και κοινωνική αναταραχή πέρασαν τα πιο σκληρά οικονομικά μέτρα που έχει γνωρίσει μεταπολιτευτικά ο τόπος. Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμοί κατοικιών και οικονομική εξαθλίωση για την πλειονότητα της κοινωνίας είναι τα μνημονιακά παράσημα που έχει κρεμάσει στο στήθος του ο κατά τα άλλα αντιμνημονιακός μας πρωθυπουργός. Τα ψίχουλα που θα μοιράσει και τα φετινά Χριστούγεννα έχουν προκύψει από την άγρια φορολόγηση των πολιτών και την οικονομική εξόντωση της αγοράς.

Οι προσλήψεις συμβασιούχων και μετακλητών υπαλλήλων που διόγκωσαν τις δαπάνες μισθοδοσίας του στρατού των «ημετέρων» τον οποίο φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τα κομματικά παράσημα που έχει κρεμάσει στο στήθος του ο κ. Τσίπρας. Τώρα ζητά από τον κόσμο να ξεχάσει όσα βίωσε την τελευταία τετραετία, εξαιτίας των ψευδαισθήσεων τις οποίες καλλιέργησε, λειτουργώντας όπως ένας κλασικός πολιτικός αμοραλιστής. Η πτώση του από την εξουσία ούτε αθόρυβη θα είναι, ούτε αναίμακτη για την οικονομία. Κανένας πολιτικός αρχηγός που είναι ερωτευμένος με την εξουσία και έγινε ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου λέγοντας ψέματα στους πολίτες δεν έφυγε χωρίς πάταγο. Το ζητούμενο είναι σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η οικονομία όταν θα ολοκληρωθεί το παραλήρημα των παροχών του κ. Τσίπρα.

Οι αλλεπάλληλες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν κλάδους εργαζομένων και συνταξιούχων, σε ό,τι αφορά στην επιστροφή των 13ου και 14ου μισθών, καθώς και αναδρομικών που έχουν περικοπεί από τα μνημόνια, εκτιμάται ότι μπορεί να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια δημοσιονομικής ευστάθειας της οικονομίας. Χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί το οικονομικό κόστος από μια ενδεχόμενη αρνητική απόφαση του ΣτΕ για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, ο λογαριασμός των δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται το τελευταίο διάστημα φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλα δύο δισεκατομμύρια είναι το επιπλέον κόστος των κομματικών προσλήψεων που έγιναν στο δημόσιο την τελευταία διετία. Την ίδια στιγμή, τα ληξιπρόθεσμα προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες αγγίζουν το ύψος του δημόσιου χρέους της χώρας!

Αυτή είναι σε αδρές γραμμές μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης της οικονομίας μετά από το τρίτο μνημόνιο. Αυτή την κατάσταση θα κληροδοτήσει και θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση που θα διαδεχθεί όπως όλα δείχνουν την «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που όσο και αν προσπαθεί να εμφανιστεί ως πολέμιος των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, η ιστορία τον έχει κατατάξει μαζί με τους φανατικούς υποστηρικτές τους. Ακόμη και οι πιο φιλελεύθεροι πρωθυπουργοί θα ζήλευαν τις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη βοήθεια των ΑΝΕΛ από το 2015 μέχρι σήμερα.

Στα μόνα που μπορεί να ελπίζει ο πρωθυπουργός για να αλλάξει το κλίμα είναι η ασθενής μνήμη των πολιτών και η εξάρτηση χιλιάδων εξ αυτών από τα επιδόματα που αρέσκεται να διανέμει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας, ότι θα επιστρέψουν τα μνημόνια αν φύγει από την εξουσία η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας, θα είναι ακόμη μια αποτυχημένη απόπειρα να αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί, που όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές τόσο παγιώνονται. Οχι γιατί είναι περισσότεροι οι πολίτες που ελπίζουν στη ΝΔ, αλλά γιατί είναι εκατομμύρια αυτοί που απογοήτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου