Η επόμενη μέρα μετά την παροχολογία

η-επόμενη-μέρα-μετά-την-παροχολογία-696766

Μέχρι τα τέλη του μήνα η κυβέρνηση θα φουλάρει τις μηχανές της εξαντλώντας κάθε δυνατότητα για παροχές και υποσχέσεις, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της, που δεν είναι βέβαια η καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά η μείωση της δημοσκοπικής ψαλίδας σε σχέση με τη ΝΔ. Στις δημοσκοπήσεις που θα γίνουν από τον επόμενο μήνα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό αν θα έχει πιάσει τόπο ο πακτωλός των χρημάτων που θα δοθούν μέχρι τις παραμονές Χριστουγέννων, είτε μέσω των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, είτε μέσω του κοινωνικού μερίσματος, είτε μέσω του ειδικού βοηθήματος στους νέους ανέργους.

Το πουγκί με τις παροχές έχει ανοίξει και τα κυβερνητικά στελέχη θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό το κλίμα επίπλαστης ευφορίας προκειμένου να αμβλύνουν τις εντυπώσεις από το προηγούμενο διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Προς το παρόν πάντως, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι μπορεί να μειωθεί η σχεδόν διψήφια διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Παρά το γεγονός δηλαδή ότι προκλήθηκε επικοινωνιακός ντόρος με την αναμόχλευση υποθέσεων σκανδάλων από το παρελθόν, παρά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση και να αλλάξει το καθεστώς στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και παρά την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης για τα υποτιθέμενα οφέλη από τη συμφωνία των Πρεσπών, η κοινή γνώμη όχι μόνο δεν πείθεται για τις κυβερνητικές προθέσεις και επιλογές, αλλά αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του, όταν δεσμεύονται ότι τα μνημόνια τελείωσαν και πως έρχονται καλύτερες μέρες για την ελληνική κοινωνία.

Τα χρήματα που θα μοιραστούν το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να μειώσουν τη δημοσκοπική διαφορά της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση. Κάποια στιγμή όμως τα αναδρομικά των ενστόλων θα τελειώσουν λόγω φορολογικών ή άλλων οικονομικών υποχρεώσεων. Το κοινωνικό μέρισμα θα εξανεμιστεί εν ριπή οφθαλμού εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ και των τελών κυκλοφορίας. Οι νέοι άνεργοι θα ξοδέψουν ακόμη πιο γρήγορα το ειδικό βοήθημα που θα τους δώσει και φέτος η κυβέρνηση για την κάλυψη προσωπικών ή οικογενειακών αναγκών. Κάποια στιγμή δηλαδή οι παροχές θα τελειώσουν και εκατομμύρια συμπολιτών μας θα επιστρέψουν στο μηδέν, καθώς τα επιδόματα που μοιράζονται έχουν εξαιρετικά σύντομη ημερομηνία λήξης.

Οταν τελειώσουν τα λεφτά και επιστρέψουν η αβεβαιότητα για το μέλλον και η οργή για την καταιγίδα των φορολογικών υποχρεώσεων, θα επιστρέψει και η δυσφορία για τους κυβερνώντες που έχουν την ψευδαίσθηση ότι επειδή μοίρασαν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες κάποια ψίχουλα – σε σύγκριση με όσα τους άρπαξαν με τις πολιτικές τους αποφάσεις και τη νομοθέτηση σκληρών μέτρων λιτότητας – ο κόσμος θα ξεχάσει όσα προηγήθηκαν και θα δώσει συγχωροχάρτι σε αυτούς που τον ξεγέλασαν για να υφαρπάξουν την ψήφο του και τώρα που πλησιάζουν εκλογές εμφανίζονται σαν σωτήρες του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου