Χαρακτηριστική περίπτωση κυβερνητικής αναλγησίας

χαρακτηριστική-περίπτωση-κυβερνητικ-698945

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έπρεπε να είχαν αποφασίσει για το ύψος της επιδότησης και τα ποσά που δικαιούνται οι πολίτες να έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αφού πρώτα είχαν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις

Η κυβερνητική κωλυσιεργία στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης δεν έχει προηγούμενο. Κοντεύουν Χριστούγεννα, η θερμοκρασία κάθε βράδυ πέφτει σε μονοψήφια νούμερα και πολλά νοικοκυριά παραμένουν στο κρύο ή επιλέγουν ρυπογόνες για το περιβάλλον μορφές θέρμανσης, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις χειμερινές συνθήκες.

Δυστυχώς, στο Υπουργείο Οικονομικών πέρα βρέχει. Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, ουδείς γνωρίζει τις παραμέτρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης του αυξημένου επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους. Τα κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν ότι καταβάλλονται προσπάθειες να αυξηθεί το ποσό που θα διατεθεί για τη φετινή επιδότηση του πετρελαίου, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές καθυστερούν να ολοκληρωθούν και για αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο.

Προκαλεί πάντως εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση είναι σχεδόν έτοιμη να χορηγήσει πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, αδυνατεί να ολοκληρώσει την αντίστοιχη διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, που δεν θα ξεπεράσει τα 65 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε δικαιούχος, εφόσον ισχύουν τα όσα διαρρέουν, θα λάβει αυξημένο επίδομα θέρμανσης κατά 30% περίπου. Με άλλα λόγια, το πετρέλαιο που θα αγοράσει τον φετινό χειμώνα θα του κοστίσει γύρω στα 90 λεπτά το λίτρο, αν υπολογίσουμε και το ποσό της επιδότησης.

Μπορεί αυτά τα ποσά να ακούγονται ασήμαντα για τα αμειβόμενα με πλουσιοπάροχους μισθούς κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο για τον χαμηλόμισθο και τον χαμηλοσυνταξιούχο, που υπολογίζουν και το τελευταίο ευρώ για να τα φέρουν βόλτα κάθε μήνα, αυτά τα ελάχιστα λεπτά με τα οποία θα επιδοτηθεί η αγορά πετρελαίου θέρμανσης είναι μια σημαντική οικονομική ανάσα και μια ευκαιρία να αγοράσουν λίγο περισσότερο πετρέλαιο τον φετινό χειμώνα.

Αυτή η διαδικασία έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν τα μέσα Οκτωβρίου. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έπρεπε να είχαν αποφασίσει για το ύψος της επιδότησης και τα ποσά που δικαιούνται οι πολίτες να έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αφού πρώτα είχαν υποβληθεί οι σχετικές αιτήσεις. Ετσι οι δικαιούχοι θα μπορούσαν να προμηθευτούν το πετρέλαιο θέρμανσης σε τιμές πιο συμφέρουσες από αυτές που ισχύουν τώρα στην αγορά των καυσίμων. Ετσι δεν θα αναγκάζονταν να καίνε κάθε βράδυ επικίνδυνα για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία υλικά προκειμένου να ζεσταθούν.

Για να λειτουργήσει όμως μια κυβέρνηση με ανάλογη αποτελεσματικότητα πρέπει να διαθέτει και τη αντίστοιχη κοινωνική ευαισθησία. Οι κυβερνώντες αν είχαν έστω κάποια ψήγματα κοινωνικής ευαισθησίας θα μείωναν τους φόρους στα καύσιμα και θα έδιναν την ευκαιρία στους καταναλωτές να αγοράζουν πετρέλαιο σε προσιτές τιμές και όχι να στρέφονται σε επιλογές θέρμανσης που μετατρέπουν κάθε βράδυ το πολεοδομικό συγκρότημα σε θάλαμο αεριών. Οι πολιτικές που σέβονται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του σε βάθος χρόνου χαρακτηρίζουν ως κοινωνικά ευαίσθητη μια κυβέρνηση και όχι η χορήγηση επιδομάτων με προεκλογικό χαρακτήρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου