Οι μόνοι που «χαλούν» το κυβερνητικό αφήγημα

οι-μόνοι-που-χαλούν-το-κυβερνητικό-α-701519

Οι συνταξιούχοι είναι η μοναδική ίσως κοινωνική ομάδα που αντιστέκεται στο κλίμα παροχολογίας των ημερών, στις υποσχέσεις και την επίμονη προσπάθεια της κυβέρνησης για την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων. Οσα και αν ακούσουν για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα από την άσκηση της επιδοματικής πολιτικής που αρέσκεται να εφαρμόζει το Μέγαρο Μαξίμου, οι απόμαχοι της δουλειάς παραμένουν στις επάλξεις του αγώνα και διεκδικούν την επιστροφή όσων τους έκλεψαν οι μνημονιακοί νόμοι της τελευταίας οκταετίας.

Ολα αυτά τα χρόνια οι συνταξιούχοι απέδειξαν επανειλημμένα το αγωνιστικό τους φρόνημα και το άσβεστο πάθος τους για κοινωνική δικαιοσύνη. Η αποκατάσταση των συντάξεών τους, που χρυσοπλήρωσαν καταβάλλοντας τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όντας εργαζόμενοι, είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να αποκατασταθεί το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Τα μεγαλύτερα θύματα των μνημονιακών πολιτικών ήταν και παραμένουν οι συνταξιούχοι, που ούτε να απεργήσουν μπορούν ώστε να διαταραχτεί η κοινωνική ομαλότητα, ούτε να αποκλείσουν τους δρόμους έτσι ώστε να πιέσουν την εκτελεστική εξουσία. Παρ’ όλα αυτά βρίσκονται μονίμως στους δρόμους και φωνάζουν για το δίκιο τους, αρνούμενοι να συμβιβαστούν με τις λογικές της παραίτησης από κάθε διεκδίκηση και της αδιαφορίας απέναντι στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων.

Η χθεσινή πανθεσαλική σύσκεψη εκπροσώπων συνταξιουχικών οργανώσεων, με σκοπό την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της μεγάλης κινητοποίησης στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσε την αστείρευτη διάθεση των απόμαχων της δουλειάς να συνεχίσουν να παλεύουν για την αποκατάσταση των συντάξεών τους. Με αυτή την τακτική εξακολουθούν και αποτελούν μεγάλο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, που βλέποντας τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες να «λουφάζουν», αποδεχόμενες τα ψίχουλα των παροχών που θα μοιραστούν τα φετινά Χριστούγεννα, ενοχλείται σφόδρα, καθώς οι συνταξιούχοι εξακολουθούν και αντιστέκονται, διεκδικώντας όσα τους άρπαξαν μνημονιακοί νόμοι που ψήφισε και η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας.

Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν επίσης ότι μπορεί αρχικά να αποδέχτηκαν οι δανειστές την αναστολή του μέτρου περικοπής των συντάξεων, ωστόσο η συμφωνία της κυβέρνησης για συγκεκριμένο ύψος πλεονασμάτων και για συνέχιση της σκληρής λιτότητας τουλάχιστον μέχρι το 2022, δεν αφήνει περιθώρια για τον παραμικρό εφησυχασμό. Πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό το εφιαλτικό νούμερο θα συγκεντρωθεί από νέες περικοπές και από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, που προβλέπει την καταβολή συντάξεων πείνας στους νέους συνταξιούχους.

Ετσι λοιπόν η συνέχιση του αγώνα καθίσταται επιτακτικός μονόδρομος και η διοργάνωση ενός συλλαλητηρίου που θα συνταράξει την πρωτεύουσα σε δύο εβδομάδες αποτελούν κυρίαρχες προτεραιότητες των εκπροσώπων των συνταξιούχων. Η δική τους προσπάθεια δίνει το παράδειγμα και στους υπόλοιπους πολίτες που έχουν βυθιστεί σε έναν ακατανόητο κοινωνικό λήθαργο, περιμένοντας να λυθούν τα προβλήματά τους ως διά μαγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου