Μία διαταραγμένη ακαδημαϊκή κανονικότητα

μία-διαταραγμένη-ακαδημαϊκή-κανονικ-708874

Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ένα από τα σημαντικότερα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνεχώς απομακρύνεται από την κοινώς εννοούμενη ακαδημαϊκή κανονικότητα. Αυτή η κανονικότητα υφίσταται μόνο όταν οι σχέσεις μεταξύ φοιτητών και καθηγητών είναι αρμονικές, οι υποδομές είναι επαρκείς και κατάλληλες και το πρόγραμμα σπουδών δεν αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο στην έτσι κι αλλιώς δύσκολη προσπάθεια των φοιτητών να πάρουν το πτυχίο τους.

Τα δύο τελευταία ζητήματα αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες για τις πολυήμερες κινητοποιήσεις στο συγκεκριμένο Τμήμα, που πλέον απειλούν να «τινάξουν στον αέρα» την τρέχουσα εξεταστική περίοδο. Το πιο σημαντικό όμως είναι το περιεχόμενο της πρόσφατης ανακοίνωσης του φοιτητικού συλλόγου, που καταγγέλλονται αυθαίρετες συμπεριφορές καθηγητών που φτάνουν μέχρι την έκφραση σεξιστικών σχολίων, καθώς και δημιουργία κλίματος εκφοβισμού σε βάρος των φοιτητών.

Σε ό,τι αφορά στην καταγγελία για εκφοβισμό φοιτητών, ο γράφων έγινε χθες αποδέκτης σχετικών αναφορών από εκπροσώπους των φοιτητών, που δεν θέλουν να μιλήσουν στους δημοσιογράφους για τα τεκταινόμενα στο Τμήμα τους, φοβούμενοι στοχοποίησή τους από μερίδα των διδασκόντων. Κάποιοι από αυτούς εξάντλησαν απέναντί μας τα όρια της αγένειας, όταν ζητήσαμε να καλύψουμε δημοσιογραφικά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Τμήματος, που τέθηκαν επί τάπητος τα όσα καταγγέλλουν οι φοιτητές.

Μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα η Πρυτανική Αρχή προσπαθεί να αντιμετωπίσει αφενός το πρόβλημα με το δυσλειτουργικό πρόγραμμα σπουδών και αφετέρου να διερευνήσει τις σοβαρές καταγγελίες των φοιτητών για τη συμπεριφορά καθηγητών τους, που πλέον συγκεκριμένο μέλος του συλλόγου διδασκόντων του Τμήματος υποδεικνύεται ως εκφραστής των σεξιστικών σχολίων.

Αν υπάρχει βάση για αυτές τις καταγγελίες, μένει να αποδειχτεί από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφορικά στη διερεύνηση των όσων υποστηρίζουν οι φοιτητές. Αναμένουμε να λειτουργήσουν με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα οι επιτροπές δεοντολογίας και ηθικής του Πανεπιστημίου που έχουν επιφορτιστεί με την υπόθεση και να ρίξουν άπλετο φως στις πρωτοφανείς καταγγελίες. Αν αυτές ευσταθούν, οι υπεύθυνοι πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως προβλέπεται, ενώ αν δεν στοιχειοθετηθούν τότε πρέπει να διερευνηθούν τα κίνητρα όσων δημιούργησαν το συγκεκριμένο νοσηρό κλίμα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα σε ένα τόσο εκρηκτικό σκηνικό δεν μπορεί να λειτουργήσει το Τμήμα. Η εικόνα του πλήττεται καίρια από την εξελισσόμενη σύγκρουση και όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να προκύψουν νικητές και ηττημένοι από αυτή την κατάσταση είτε δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα, είτε εξυπηρετούν σκοπιμότητες κατά των συμφερόντων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μόνη αισιόδοξη προοπτική σε όλο αυτό το αντιεκπαιδευτικό σκηνικό είναι η δέσμευση του πρύτανη ότι τα καταγγελλόμενα θα διερευνηθούν σε βάθος και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση χωρίς να κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου