Ολομόναχοι στο πέλαγος των προβλημάτων

ολομόναχοι-στο-πέλαγος-των-προβλημάτ-709916

Η ουσιαστική στήριξη των επαγγελματιών μέσα από προγράμματα χρηματοδότησης και ευκαιρίες για την τόνωση της επιχειρηματικότητας παραμένει ζητούμενο

Τρόπους επιβίωσης αναζητούν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες που έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους τα τελευταία χρόνια. Η έλλειψη ρευστότητας και η αυξημένη φορολόγηση «πνίγουν» τις επιχειρήσεις και αυξάνουν τις πιθανότητες αναστολής λειτουργίας τους. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που η Πολιτεία αδιαφορεί για τα εκρηκτικά προβλήματα της ιδιωτικής οικονομίας. Το πρόγραμμα δανειοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που υλοποιείται από δύο τραπεζικά ιδρύματα, μπορεί να προσφέρει σημαντικές ανάσες ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παραμένουν αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό και εγκλωβισμένες στη μέγγενη της υπερφορολόγησης και της έλλειψης αναπτυξιακών κινήτρων.

Τα 25.000 ευρώ που είναι το ύψος του δανείου το οποίο μπορούν να λάβουν οι ΜμΕ, στο πλαίσιο προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, θα τονώσουν οικονομικά ένα μεγάλο κομμάτι της επιχειρηματικότητας που παραμένει σε τέλμα και δίνει καθημερινά πραγματική μάχη ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και ταυτόχρονα να διατηρηθεί στην αγορά, χωρίς απολύσεις εργαζομένων.

Ευκαιρίες δανειοδότησης όπως η συγκεκριμένη δεν υπάρχουν πολλές αυτό το διάστημα. Το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να κρατά ερμητικά κλειστές τις στρόφιγγες της ρευστότητας, ενώ τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας εξαντλούν το νομοθετικό τους καθήκον στην αύξηση της να φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός για τη στήριξη του πλέον σημαντικού τομέα της πραγματικής οικονομίας είτε μέσα από την παροχή οικονομικών κινήτρων, είτε μέσα από τη λήψη μέτρων φοροελάφρυνσης. Οσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ μένει να υλοποιηθούν από την επόμενη χρονιά και σίγουρα τα μέτρα μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών είναι σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Κορυφαίο είναι η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης ως λογικό συνεπακόλουθο της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών την τελευταία οκταετία σε ποσοστό 42%. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν τα τελευταία χρόνια σχεδόν τη μισή αγοραστική τους δύναμη. Ετσι, οι αγορές διαρκώς περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα και οι συνέπειες αυτής της κατάστασης αντανακλώνται στις επιχειρήσεις. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ψάχνουν σανίδα σωτηρίας για να μη βουλιάξουν στον ωκεανό των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πολυετής οικονομική ύφεση.

Οι φορείς που τους εκπροσωπούν, όπως τα Επιμελητήρια, περιορίζονται σε διαπιστώσεις για τα αίτια των λουκέτων στην αγορά και για τη διαρκή πτώση της κατανάλωσης. Ο ρόλος τους είναι, ωστόσο, τελείως διαφορετικός. Η ουσιαστική στήριξη των επαγγελματιών μέσα από προγράμματα χρηματοδότησης και ευκαιρίες για την τόνωση της επιχειρηματικότητας παραμένει ζητούμενο. Οι άνθρωποι της αγοράς εξακολουθούν να είναι ολομόναχοι στο εχθρικό οικονομικό περιβάλλον της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Η Πολιτεία ήταν και παραμένει απούσα, όπως και τα Επιμελητήρια, που δικαιολογημένα έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των μελών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου