Ατομική και συνδικαλιστική ευθύνη

ατομική-και-συνδικαλιστική-ευθύνη-710933

Παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδίας να κινητοποιήσει τους δημοτικούς υπαλλήλους για τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, η αδιαφορία και η αποστασιοποίηση των εργαζομένων ακυρώνουν κάθε απόπειρα

Αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα πανελλαδικά, είναι η στάση των συνδικαλιστών και των μελών του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας. Χθες που η ομοσπονδία του κλάδου εξήγγειλε αποκλεισμό των αμαξοστασίων σε ένδειξη πένθους για τους δύο εργάτες καθαριότητας που έχασαν τη ζωή τους στην Αττική μέσα σε λίγες ημέρες, ο τοπικός σύλλογος εργαζομένων στους Δήμους όχι μόνο δεν κατόρθωσε να διοργανώσει μια κινητοποίηση συμβολικού χαρακτήρα, αλλά απέτυχε ακόμη και να ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τις συνθήκες εργασίας στα αμαξοστάσια και τον αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, όπως αυτά που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα ανά την επικράτεια.

Ο σύλλογος εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας είναι το πολυπληθέστερο σωματείο εργαζομένων της Μαγνησίας, ωστόσο η διάθεση των μελών του όταν εξαγγέλλονται κινητοποιήσεις κάθε άλλο παρά αγωνιστική είναι. Σε όλες τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις καταγράφηκαν μονοψήφια ποσοστά συμμετοχής, ενώ χθες που είχαν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις για τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών τραυματισμών και θανάτων στα δημοτικά αμαξοστάσια, οι εργαζόμενοι κράτησαν αποστάσεις.

Παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδίας να κινητοποιήσει τους δημοτικούς υπαλλήλους για τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα στους χώρους δουλειάς, η αδιαφορία και η αποστασιοποίηση των εργαζομένων ακυρώνουν κάθε απόπειρα για την πραγματοποίηση οργανωμένων μορφών αντίδρασης. Χθες που οι συνδικαλιστές πήγαν στο αμαξοστάσιο για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους, τα απορριμματοφόρα είχαν ξεκινήσει την αποκομιδή των σκουπιδιών. Ετσι όχι μόνο δεν έγινε αποκλεισμός του αμαξοστασίου, αλλά ούτε καν ενημέρωση του προσωπικού για τους κινδύνους που προκαλούν η υποστελέχωση, η παλαιότητα του εξοπλισμού και η εντατικοποίηση της εργασίας.

Το γεγονός ότι πριν από οκτώ χρόνια το υφιστάμενο δυναμικό της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Βόλου κάλυπτε τις ανάγκες του Βόλου και της Ν. Ιωνίας και τώρα καλύπτει τις ανάγκες του διευρυμένου Δήμου, από τα Πλατανίδια μέχρι τις Μικροθήβες και από τα Χάνια μέχρι το Σέσκλο, αρκεί για να γίνει αντιληπτό με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος έλλειψης προσωπικού. Την ίδια στιγμή ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός γηράσκει και οι όποιες συντηρήσεις γίνονται δεν αρκούν ώστε να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες.

Ολα αυτά συντείνουν στην εντατικοποίηση της εργασίας και αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων καθώς και θανατηφόρων τραυματισμών. Σαν αυτούς που είχαμε πριν από λίγες ημέρες στον Ασπρόπυργο και τον ΧΥΤΑ Φυλής, όπου δύο εργάτες καθαριότητας έχασαν τη ζωή τους. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί στη Μαγνησία δύο συμβάντα σοβαρών τραυματισμών δημοτικών υπαλλήλων στον Αλμυρό και τη Σκιάθο. Από ό,τι φαίνεται ούτε αυτά αρκούν ώστε να ευαισθητοποιηθούν τα μέλη του συλλόγου εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας. Η μη ανταπόκρισή τους στη χθεσινή πρόσκληση της ομοσπονδίας να κινητοποιηθούν για τους συναδέλφους τους που χάνονται εν ώρα εργασίας λέει πολλά για την ατομική ευθύνη του καθενός, καθώς βέβαια και για τις ευθύνες των συνδικαλιστών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου