Στρεβλό οικονομικό μοντέλο

στρεβλό-οικονομικό-μοντέλο-829641

Σαν μάννα εξ ουρανού περιμένει η αγορά την καταβολή των αναδρομικών στους ένστολους, τους πανεπιστημιακούς και τους νοσοκομειακούς γιατρούς, την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα και βεβαίως τη μη περικοπή των συντάξεων, όπως τουλάχιστον εκτιμούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Τα σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν μέχρι τα Χριστούγεννα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, στο πλαίσιο των πλουσιοπάροχων προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης, αναμένεται να τονώσουν την αγορά, που από την αρχή του χρόνου καταγράφει συνεχή μείωση στους τζίρους και διαρκή κάμψη των πωλήσεων και κατά συνέπεια των εσόδων.

Είτε πρόκειται για περιόδους εκπτώσεων, είτε για περιόδους προσφορών, τα καταστήματα φυτοζωούν και για αυτό ευθύνεται η απουσία οργανωμένου σχεδίου οικονομικής ανάταξης της αγοράς, που μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων έχει γονατίσει. Κανένα μέτρο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας δεν έχει ληφθεί όλο αυτό το διάστημα, ενώ οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για φοροελαφρύνσεις και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών θα υλοποιηθούν από την επόμενη χρονιά, εφόσον οι δανειστές ανάψουν το «πράσινο φως». Κατά συνέπεια, η επιδοματική πολιτική που εφαρμόζει απαρέγκλιτα η συγκυβέρνηση αποτελεί τη μοναδική τονωτική ένεση για την αγορά και τους πολύπαθους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ολο αυτό ωστόσο αποτυπώνει με τον πλέον χαρακτηριστικό και αδιαμφισβήτητο τρόπο το στρεβλό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Αντί δηλαδή η αγορά να προσδοκά στην ενίσχυσή της από τις αποδοχές των εργαζομένων και τις νέες θέσεις εργασίας που υποτίθεται ότι έπρεπε να έχουν αρχίσει ήδη να δημιουργούνται, ελπίζει σε ανάκαμψη μέσα από τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, το κοινωνικό μέρισμα και τη μη περικοπή των συντάξεων. Ενας πραγματικός τραγέλαφος, στη χώρα με τις αγιάτρευτες θεσμικές και διαρθρωτικές παθογένειες. Στη χώρα που δείχνει να μην έχει διδαχτεί το παραμικρό από τα οδυνηρά διδάγματα της οκταετούς οικονομικής κρίσης. Στη χώρα με το κοστοβόρο δημόσιο και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό μετακλητών υπαλλήλων και λοιπών κομματικών υμέτερων.

Από τον πακτωλό των χρημάτων που έχει υποσχεθεί ότι θα μοιράσει η κυβέρνηση τα μόνα σίγουρα είναι τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων. Το ύψος του ποσού για το κοινωνικό μέρισμα δεν έχει «κλειδώσει», ενώ στο θέμα των συντάξεων οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εξελίσσονται και τα σενάρια περί συμβιβασμού για την εφαρμογή του μέτρου μόνο στις υψηλές συντάξεις εντείνει το κλίμα σύγχυσης και ανησυχίας. Οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη χορήγηση αναδρομικών και λοιπών προεκλογικών επιδομάτων που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση θα επηρεάσει αναλόγως την αγορά που όσο δεν αλλάζει το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τόσο θα παραμένει εξαρτωμένη από τις παλαιοκομματικές διαθέσεις και τακτικές της εκάστοτε κυβέρνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου