Η πόλωση και ο δογματισμός θέτουν την ουσία στο περιθώριο

η-πόλωση-και-ο-δογματισμός-θέτουν-την-ο-831023

Στο δόγμα της καμένης γης και στο δόγμα Πολάκη θα βασιστεί η συγκυβέρνηση, στην πορεία της προς τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ηδη προετοιμάζεται το σκηνικό, το οποίο θα διαμορφωθεί στη χώρα μόλις ανακοινωθεί η ημερομηνία που θα στηθούν κάλπες. Η ακραία πολιτική πόλωση θα κυριαρχήσει πλήρως με τα κυβερνητικά στελέχη από τη μια μεριά να επιχειρούν να στήσουν δικαστήρια για τους πολιτικούς τους αντιπάλους και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την άλλη να ετοιμάζονται για εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές, οι οποίες θα κληθούν να διερευνήσουν πιθανή εμπλοκή υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ σε υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Το κλίμα των τελευταίων ημερών αυτό προμηνύει, με τα δεδομένα που προκύπτουν από την ειδησεογραφία να συντείνουν στη δημιουργία συνθηκών πολιτικής αρένας, που η κάθε πλευρά θα επικεντρώσει «στην εξόντωση του αντιπάλου» με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν άλλωστε τοποθετηθεί δημόσια για τις μεθόδους που πρέπει να χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να κερδίσει τις εκλογές ή να ελαχιστοποιήσει το εύρος της διαφαινόμενης ήττας του καθώς επίσης και την ταχεία επιστροφή του στην εξουσία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα τη συνταγματικής αναθεώρησης αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στην εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και τακτικισμών, μήπως και αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης. Πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιεί το κυβερνών κόμμα κατά κόρον, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία. Δυστυχώς οι εξελίξεις ανατρέπουν μονίμως τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου να διαμορφώσει τη θεματολογία της επικαιρότητας.

Έτσι, η τραγωδία στο Μάτι ανέτρεψε τα σχέδια για πανηγύρια μετά το τέλος των προγραμμάτων επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας. Οι εξελίξεις στα Σκόπια για τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, ως προς την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ανέτρεψαν τη συμφωνία Τσίπρα – Καμμένου για τη συνέχιση της συγκατοίκησης στην εξουσία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Η στάση των δανειστών έναντι της κυβερνητικής παροχολογίας και οι αποφάσεις των δικαστηρίων στο θέμα της επιστροφής των περικοπών στους συνταξιούχους ανατρέπουν προς στιγμήν τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού και των συνεργατών του για παροχές και επιδόματα προεκλογικού χαρακτήρα.

Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος ανατρέπει τις όποιες κυβερνητικές επιδιώξεις που και στην προκειμένη περίπτωση επικεντρώνονται στην αλλαγή της πολιτικής ατζέντας. Με εξαίρεση το άρθρο περί ευθύνης υπουργών, η αντιπολίτευση (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) δεν πρόκειται να στηρίξει καμία άλλη εκ των κυβερνητικών προτάσεων. Κι αυτό θα συμβεί επειδή μετά τις εκλογές και τη διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή, η επόμενη κυβέρνηση φαίνεται πως επιφυλάσσει πολλά ράμματα για τη γούνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο οι δημοσκοπήσεις διατηρούν τη διαφορά με τη ΝΔ σε διψήφια επίπεδα, τόσο θα αναζητείται το κατάλληλο επικοινωνιακό αφήγημα προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και να βελτιωθεί η εικόνα της κυβέρνησης. Οσο επίσης οι δανειστές κρατούν σε κατάσταση άτυπης ομηρίας τους Ελληνες υπουργούς που έχουν καλλιεργήσει προσδοκίες στις τάξεις μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας, τόσο θα επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης με διαρροές για προανακριτικές επιτροπές και δήθεν ανελέητο κυνηγητό του «παλιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος».

Σε περίπτωση δε που κλειστεί η πολυαναμενόμενη συμφωνία για το πακέτο των παροχών (με τη μη περικοπή των συντάξεων να αποτελεί κορυφαίο κυβερνητικό στοίχημα), θα ξεκινήσει πραγματική επικοινωνιακή αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα. Αφενός τα κυβερνητικά στελέχη θα προσπαθήσουν να πείσουν την κοινωνία ότι είναι αποφασισμένα να επιφέρουν την πολιτική κάθαρση στον τόπο και αφενός θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν ως αγνοί προστάτες των λαϊκών δικαιωμάτων και υπέρμαχοι της οικονομικής στήριξης των αδυνάμων.

Κάπου εδώ θα αρχίσει να υλοποιείται το δόγμα της «καμένης γης», της πλήρους διάλυσης δηλαδή του οικοδομήματος που χτίσθηκε χάρη στις αιματηρές θυσίες των πολιτών. Η χαλαρή στάση του υπουργείου Εργασίας στο θέμα των δικαστικών αποφάσεων για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους προεξοφλεί ότι οι κυβερνώντες έχουν αποφασίσει να αφήσουν να σκάσει στα χέρια των επόμενων μια δημοσιονομική βόμβα εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε όλο αυτό το σκηνικό ας συνεκτιμήσουμε την ακραία ρητορική κορυφαίων υπουργών που ποντάρουν την πολιτική τους επιβίωση στην πόλωση και τον ρεβανσισμό καθώς και τον ρόλο των ελεγχόμενων από το Μέγαρο Μαξίμου ΜΜΕ, που μέχρι τις εκλογές θα κληθούν να συμβάλλουν από τη δική τους σκοπιά στη γενικότερη προσπάθεια «μπαχαλοποίησης» του πολιτικού σκηνικού.

Την ίδια στιγμή, δεν θα γίνεται η παραμικρή αναφορά στα ουσιώδη ζητήματα που «καίνε» την κοινωνία και απαιτούν ιδιαίτερα προσεκτική και υπεύθυνη προσέγγιση από τους έχοντες την ευθύνη για τις τύχες της χώρας. Η σκανδαλολογία, η παροχολογία και η ρητορική των άκρων θα επισκιάσουν κάθε προσπάθεια για γόνιμο διάλογο, προκειμένου να γίνει απολύτως κατανοητό το κρίσιμο διακύβευμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Η συζήτηση για το εύθραυστο μέλλον της μεταμνημονιακής Ελλάδας και για το πώς μπορεί να αποκτήσει ξανά η χώρα μας στέρεες βάσεις, δεν είναι δυνατόν να χωρέσει στο ασφυκτικό πλαίσιο της πόλωσης που καλλιεργούν καθημερινά οι θερμοκέφαλοι εραστές της εξουσίας…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου