Πιο σίγουρη η δικαστική οδός

πιο-σίγουρη-η-δικαστική-οδός-832972

Με μεγάλη υπομονή και ανεξάντλητο κουράγιο πρέπει να οπλιστούν οι συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν την επιστροφή των ποσών που περικόπηκαν από τις αποδοχές τους την τελευταία πενταετία. Τη στιγμή που η κυβέρνηση εκφράζεται και σε αυτό το θέμα με ασάφεια και πολυγλωσσία, οι συνταξιούχοι προσπαθούν να αποκρυσταλλώσουν άποψη για τα ισχύοντα και να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Σίγουρα πάντως η υποβολή της αίτησης προς τον ΕΦΚΑ δεν διασφαλίζει την επιστροφή των αναδρομικών.

Οχι μόνο γιατί είναι μια διαδικασία τυπικού χαρακτήρα που αφορά κυρίως στη μη παραγραφή των ποσών που αφαιρέθηκαν από τις συντάξεις, αλλά επειδή η ικανοποίηση του σχετικού αιτήματος προϋποθέτει τη λήψη πολιτικής απόφασης για την κάλυψη του συνόλου των συνταξιούχων. Πρόκειται δηλαδή για πάνω από δύο δισεκατομμύρια πολιτών, οι οποίοι διεκδικούν ένα ποσό – μαμούθ που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την όποια προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας.

Ακόμη όμως και η διαδικασία υποβολής της αίτησης στον ΕΦΚΑ κρύβει παγίδες για τους συνταξιούχους, καθώς κανείς δεν τους έχει ενημερώσει ότι πρέπει να αναγράψουν στο επίμαχο έγγραφο, πέραν της διεκδίκησης για μη παραγραφή των αναδρομικών τους, και τη διεκδίκηση της επιστροφής των ποσών που περικόπηκαν από τους μνημονιακούς νόμους των προηγούμενων ετών. Εμπειροι εργατολόγοι που ασχολούνται με το θέμα γνωρίζουν αυτή τη βασική παράμετρο. Οι συνταξιούχοι, ωστόσο, που προσέρχονται κατά χιλιάδες καθημερινά στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έτσι ώστε να υποβάλουν την περίφημη αίτηση δεν είναι δυνατόν να τη γνωρίζουν.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια διεκδίκησης της επιστροφής των αναδρομικών μπορεί να έχει αίσια έκβαση για τους δικαιούχους μόνο αν ακολουθηθεί η δικαστική οδός. Μόνο δηλαδή αν οι συνταξιούχοι που θέλουν να πάρουν πίσω τα αναδρομικά τους καταθέσουν αγωγές, μπορούν να ελπίζουν ότι θα δικαιωθούν. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα, καθώς η όποια πρωτόδικη αποφαση δεν θα εκδοθεί προτού περάσουν τρία χρόνια, ενώ αν η υπόθεση πάει σε δεύτερο βαθμό τότε η αποφαση εκδίδεται μετά από εννέα χρόνια(!). Κάποιοι εκ των συνταξιούχων ίσως θα έχουν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, ωστόσο οι κληρονόμοι τους μπορούν να ελπίζουν σε δικαίωση.

Οι εργατολόγοι στον Βόλο που «βομβαρδίζονται» τις τελευταίες εβδομάδες από ερωτήσεις συνταξιούχων, συμβουλεύουν να ακολουθείται η οδός των ομαδικών αγωγών. Ετσι το τελικό κόστος της συγκεκριμένης διαδικασίας μειώνεται εντυπωσιακά.

Αυτό που έχει σημασία είναι πάντως το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι φέρονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την επιστροφή των ποσών που τους αφαιρέθηκαν από τις αποδοχές τους. Οι αντικρουόμενες κυβερνητικές τοποθετήσεις δεν τους αποθαρρύνουν. Οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί είναι με το μέρος τους, όπως άλλωστε και το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Οι περικοπές που υπέστησαν ήταν άδικες και αντισυνταγματικές, όπως αποφάνθηκε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως έχουν τώρα απέναντί τους μια αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση και μια ασθμαίνουσα οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου