Ποιους βολεύει το καθεστώς σύγχυσης στο θέμα των αναδρομικών

ποιους-βολεύει-το-καθεστώς-σύγχυσης-σ-833753

Ξεπερνούν τις 4.000 οι αιτήσεις συνταξιούχων προς τον ΕΦΚΑ Βόλου για την επιστροφή των αναδρομικών τους. Εκατοντάδες αιτήσεις υποβάλλονται καθημερινά στη τοπική Υπηρεσία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί με ηλεκτρονικό τρόπο, όπως επίσης αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των συνταξιούχων που έχουν προσφύγει δικαστικά κατά του ΕΦΚΑ, διεκδικώντας την επιστροφή των αναδρομικών τους, μέσω της νομικής οδού.

Οσοι πάντως εκ των απόμαχων της δουλειάς έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση ή όσοι έχουν προσφύγει δικαστικά παραμένουν σε καθεστώς σύγχυσης και αβεβαιότητας, καθώς γίνονται κάθε μέρα αποδέκτες αντιφατικών και αντικρουόμενων πληροφοριών από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Αλλος υπουργός δηλώνει ότι δεν θα δοθούν τα αναδρομικά, άλλος ότι η καταβολή τους μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω των δικαστικών προσφυγών, άλλος υπουργός σημειώνει ότι η υποβολή της αίτησης στον ΕΦΚΑ αφορά μόνο στη μη παραγραφή των περικοπών, άλλος επικαλείται τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, αναφορικά στο ανώτατο ποσοστό επί του ΑΕΠ που μπορεί να διατεθεί ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Αυτός το καθεστώς απόλυτης σύγχυσης βολεύει αποκλειστικά και μόνο τους κυβερνώντες. Από τη μια μεριά διατηρείται το θέμα στην επικαιρότητα, με τους συνταξιούχους να ελπίζουν ότι θα λάβουν τα ποσά που περικόπηκαν από τους μνημονιακούς νόμους, οι οποίοι ψηφίστηκαν μετά το 2010 και από τη άλλη δεν αναδεικνύεται το θέμα της εφαρμογής ή όχι του νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2019, σε ποσοστό 18%.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζονται και οι τελικές αποφάσεις δεν αναμένονται πριν τα τέλη Νοεμβρίου. Ετσι τα εκατομμύρια των συνταξιούχων αντί να αγωνιούν κάθε μέρα για το αν θα μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις τους, ασχολούνται με το θέμα της επιστροφής των αναδρομικών τους, που σε τελική ανάλυση ουδείς μπορεί να εγγυηθεί στους άμεσα ενδιαφερομένους ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα που τους στέρησαν τα μνημόνια. Πρώτον γιατί κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε την υποτιθέμενη δημοσιονομική σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και δεύτερον γιατί το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει την επόμενη κυβέρνηση.

Η παρούσα κυβέρνηση μόνο επικοινωνιακά μπορεί να επωφεληθεί από την επικρατούσα σύγχυση. Μέχρι δηλαδή να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα έχουν γίνει οι βουλευτικές εκλογές και η «βόμβα» των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ θα σκάσει στα χέρια των επόμενων. Στο μεταξύ, οι απερχόμενοι θα έχουν καταφέρει να στρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης σε διαφορετική κατεύθυνση, γνωρίζοντας αφενός ότι οι αντοχές της οικονομίας είναι συγκεκριμένες και εξαιρετικά περιορισμένες και αφετέρου ότι η επόμενη κυβέρνηση είναι αυτή που θα εισπράξει την αγανάκτηση των συνταξιούχων, όταν δηλώσει αδυναμία επιστροφής των αναδρομικών τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου