Μαθήματα πολιτικού τυχοδιωκτισμού

μαθήματα-πολιτικού-τυχοδιωκτισμού-839533

Η μεγάλη αγωνία των πολιτών δεν είναι βέβαια αν θα υλοποιηθούν τα σχέδια του ενός ή του άλλου κυβερνητικού εταίρου. Η δική τους αγωνία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινής επιβίωσης

Η προβληματική κυβερνητική συνύπαρξη των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους δύο μήνες του 2019, έπειτα και από τις εξελίξεις στη Βουλή των Σκοπίων και την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης Ζάεφ για αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, έτσι ώστε να κυρωθεί ακολούθως από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, χωρίς τη μείωση των συντάξεων, δίνει περισσότερο πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση, προκειμένου να φτάσουν τα συγκυβερντώντα κόμματα τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, όπως άλλωστε συμφώνησαν πριν από την «καταιγίδα» της παραίτησης Κοτζιά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Γι άλλη μια φορά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποδείχτηκε εφτάψυχη και κατάφερε να ξεπεράσει και αυτή την πολιτική τρικυμία με ένα εκ των κορυφαίων στελεχών της να πληρώνει το «μάρμαρο» και να θυσιάζεται στον βωμό της αγωνιώδους προσπάθειας των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου να παραμείνουν στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να έρθει προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να «κλειδώσει» τον αριθμό των βουλευτών που θα του εξασφαλίσουν την υπερψήφιση της συμφωνίας και βεβαίως τη συνέχιση της κυβερνητικής του θητείας.

Ηδη υπάρχουν σενάρια και πληροφορίες για ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι εμφανίζονται κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να στηρίξουν τη συγκεκριμένη κυβερνητική θέση. Αλλοι έχουν πάρει ήδη υπουργικά χαρτοφυλάκια και άλλοι ποντάρουν τη συνέχιση της πολιτικής τους επιβίωσης στην ένταξή τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι το πιο πιθανό είναι στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα να υποστεί βαριά ήττα, ωστόσο η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μπροστά της την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της οικονομικής ανάταξης της χώρας.

Η επόμενη κυβέρνηση αν δεν εξασφαλίσει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πολύ γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα των μνημονιακών κυβερνήσεων που προηγήθηκαν. Ετσι οι μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές δεν θα αργήσουν και όσοι εκ των «προθύμων» – να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών – ανεξάρτητοι βουλευτές βρουν τελικά πολιτική στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να εξαργυρώσουν αυτό το πολιτικό αλισβερίσι με κάποιο υπουργικό αξίωμα, όταν το «κόμμα» τους επιστρέψει στα πράγματα. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας κάθε άλλο παρά θα δυσκολευτεί να έρθει σε πολιτικές συμφωνίες με ανεξάρτητους βουλευτές, έτσι ώστε να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια να τεθούν οι βάσεις επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Από τη δική του πλευρά, ο Πάνος Καμμένος στο διάστημα που του απομένει στη θέση του συγκυβερνήτη θα επιχειρήσει να μαζέψει τα κομμάτια του κόμματός του και να καταβάλλει μια ύστατη προσπάθεια εισόδου στη Βουλή όταν στηθούν οι επόμενες βουλευτικές κάλπες. Με τα σημερινά δεδομένα αυτό το σενάριο φαντάζει απίθανο, ωστόσο ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν έχει πλέον άλλα χαρτιά για να παίξει. Αυτό της εισόδου του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ «κάηκε» μετά τη σφοδρή του σύγκρουση μέσα στο υπουργικό συμβούλιο με τον Νίκο Κοτζιά.

Ο δε πρωθυπουργός που τόσα χρόνια ανέχθηκε την αλλοπρόσαλλη πολιτική του συμπεριφορά, αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών, ξεκαθάρισε πως δεν θα δείξει στο εξής ανάλογη ανεκτικότητα ούτε σε διγλωσσίες, ούτε σε προσωπικές στρατηγικές. Με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ο Πάνος Καμμένος είναι πλέον ένας υπουργός υπό προθεσμία. Στην πρώτη αφορμή που θα του δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, θα κληθεί την επόμενη στιγμή να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του. Όχι μόνο επειδή ο πρωθυπουργός έχει κουραστεί από τα τερτίπια του πολιτικού του συνεταίρου, αλλά κυρίως επειδή πλησιάζει η ώρα που θα πρέπει να στηρίξει τη θεμελιακή για το κόμμα του συμφωνία των Πρεσπών.

Την επόμενη φορά που ο κ. Καμμένος επιχειρήσει να περάσει την προσωπική πολιτική του ατζέντα θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης. Προφανώς θα έχουν προηγηθεί από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα οι απαιτούμενες κινήσεις διεύρυνσης και ανανέωσης των δυνάμεων που θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση του μέχρι να προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές. Σε αυτό το καθεστώς πολιτικών ζυμώσεων θα βαδίσει η χώρα τους επόμενους μήνες.

Η μεγάλη αγωνία των πολιτών δεν είναι βέβαια αν θα υλοποιηθούν τα σχέδια του ενός ή του άλλου κυβερνητικού εταίρου. Η δική τους αγωνία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινής επιβίωσης, μέσα στο εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Όταν, δε, στηθούν κάλπες θα πρέπει να κάνουν ιδιαίτερα προσεκτικές και υπεύθυνες επιλογές έτσι ώστε να αναδειχθεί αφενός μια κυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν θα εξαρτάται από πολιτικά αλισβερίσια για να εξαντλήσει τη θητεία της και αφετέρου να μην ανέλθουν ξανά στην εξουσία πρόσωπα που τα χαρακτηρίζει ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου