Κραυγή αγωνίας για τις ελλείψεις στα φάρμακα

κραυγή-αγωνίας-για-τις-ελλείψεις-στα-φ-733619

Η δύσκολη καθημερινότητα, που βιώνουν οι πολίτες στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, καταρρίπτει το αφήγημα της εξόδου από την κρίση και της οικονομικής ανάκαμψης που πλασάρει η συγκυβέρνηση, σε μια προσπάθεια χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Η πολύπαθη δημόσια υγεία είναι ένας από τους πλέον ευαίσθητους τομείς λειτουργίας του Κράτους που έχει δεχτεί καίρια χτυπήματα από τις περικοπές των μνημονίων.

Οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια είναι ένα πρόβλημα που διαρκώς οξύνεται, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποβάλλονται καθημερινά σε μια πραγματική δοκιμασία προκειμένου να βρουν τα σκευάσματα που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους. Αυτό ακριβώς το ζήτημα αναδεικνύουν ξανά με κοινή τους επιστολή προς τον υπουργό Υγείας οι πρόεδροι των Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγων Μαγνησίας, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του, έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις προτού τεθούν θέματα για τη δημόσια υγεία.

Πάνω από 80 φαρμακευτικά σκευάσματα λείπουν αυτή τη στιγμή από την αγορά. Αυτές είναι οι επίσημες εκτιμήσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Οι υγειονομικοί φορείς, που βιώνουν το πρόβλημα καθημερινά, επισημαίνουν πάντως ότι ο αυτός ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς εντοπίζονται πλέον ελλείψεις σε βασικά φάρμακα, όπως τα παιδικά εμβόλια, τα αντιβιοτικά και τα σκευάσματα για αναπνευστικές, πεπτικές και οφθαλμολογικές παθήσεις.

Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που αναμένουν μέχρι και μια εβδομάδα προκειμένου ο φαρμακοποιός τους να βρει το σκεύασμα που τους είναι απαραίτητο. Υπάρχουν ασθενείς που ψάχνουν καθημερινά από φαρμακείο σε φαρμακείο μήπως βρουν το σύνολο των φαρμάκων που τους έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός τους.

Αυτό το πρόβλημα που αφορά στον πυρήνα της δημόσιας υγείας και θέτει ένα αγαθό όπως το φάρμακο στο επίκεντρο των παιχνιδιών της αγοράς ως προς την προσφορά και τη ζήτηση, εμφανίστηκε μόλις η χώρα μπήκε στα μνημόνια. Οι φαρμακευτικές εταιρείες άρχισαν να εισάγουν μικρότερο αριθμό φαρμάκων, τα οποία εξήγαγαν στη συνέχεια σε χαμηλότερες τιμές, αδιαφορώντας για τις εγχώριες ανάγκες. Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα ρευστότητας που εξακολουθούν και αντιμετωπίζουν τόσο οι φαρμακαποθήκες, όσο και οι φαρμακοποιοί μεγεθύνει το αδιέξοδο των ασθενών.

Το παράδοξο είναι πως δεν εφαρμόζεται το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που θέτει κανόνες σε ό,τι αφορά στα παιχνίδια των φαρμακευτικών εταιρειών και προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός φαρμακευτικών σκευασμάτων, έτσι ώστε να μην προκύπτουν ελλείψεις.

Κατά συνέπεια, ο υπουργός Υγείας μόλις διαβάσει την επιστολή των Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγων Μαγνησίας δεν έχει παρά να εφαρμόσει τον νόμο και να βάλει τέλος στο μαρτύριο χιλιάδων συνανθρώπων μας που δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακα, τα οποία έχουν απόλυτη ανάγκη. Είμαστε βέβαιοι ότι ο αρμόδιος υπουργός θα ανταποκριθεί άμεσα και θα λύσει το πρόβλημα, όπως άλλωστε έπραξε με τις χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, τις οποίες υποσχέθηκε πολλάκις, έτσι ώστε να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία και οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου