Οι φόροι στα καύσιμα και το πέπλο της αιθαλομίχλης

οι-φόροι-στα-καύσιμα-και-το-πέπλο-της-αι-736982

Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών κάλεσαν και φέτος το αρμόδιο υπουργείο να μειώσει τον ΕΦΚ έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να προμηθευτεί φθηνό και σε επαρκείς ποσότητες πετρέλαιο θέρμανσης

Τα στοιχεία από δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Εμπορίας Πετρελαιοειδών για το συνολικό ύψος των ετήσιων εσόδων του κράτους από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα εξηγούν γιατί κωφεύει το υπουργείο Οικονομικών στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των πρατηριούχων για μείωση του συγκεκριμένου φόρου. Σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο εισπράττει το δημόσιο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Περίπου δύο φορές τα έσοδα που προκύπτουν από τον ΕΝΦΙΑ. Εξι δισεκατομμύρια ευρώ είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Κύπρου!

Παραθέτουμε αυτά τα νούμερα για να αντιληφθεί η κοινή γνώμη πόσο σημαντικό έσοδο αποτελεί για τον κρατικό προϋπολογισμό ο συγκεκριμένος φόρος που φτάνει και στο 75% της τελικής τιμής πώλησης των καυσίμων. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει διπλασιαστεί και πλέον φτάνει στα 700 ευρώ για κάθε χίλια λίτρα βενζίνης, ενώ στο πετρέλαιο θέρμανσης (που είναι και το ζητούμενο ενόψει και της φετινής χειμερινής περιόδου), από τα 21 ευρώ που ήταν το 2008 εκτινάχτηκε φέτος στα 280 ευρώ ανά χίλια λίτρα πετρελαίου!

Την ίδια στιγμή βέβαια η συνολική μείωση τη κατανάλωσης στα καύσιμα από το 2010 μέχρι σήμερα αγγίζει το 40%, ενώ σχεδόν 3.000 πρατήρια έβαλαν λουκέτο σε ολόκληρη τη χώρα, το ίδιο χρονικό διάστημα. Στο 64% φτάνει η μείωση της κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης τα τελευταία χρόνια που η τιμή του εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα, μετατρέποντας ένα αγαθό πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας.

Πολλοί στράφηκαν σε μορφές θέρμανσης που δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον και αυτό είχε άμεσες συνέπειες στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, τότε δηλαδή που οι σόμπες και τα τζάκια παίρνουν μπρος για να βγει ο χειμώνας με το μικρότερο δυνατό κόστος. Αυτό το σκηνικό αναμένεται να επαναληφτεί και φέτος που η τιμή το πετρελαίου θέρμανσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί από την επόμενη Δευτέρα πάνω από το 1 ευρώ και 14 λεπτά το λίτρο, δηλαδή θα απαιτούνται για κάθε τόνο περισσότερα από 1.114 ευρώ, ποσό απαγορευτικό για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.

Οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών κάλεσαν και φέτος το αρμόδιο υπουργείο να μειώσει τον ΕΦΚ έτσι ώστε να μπορέσει ο κόσμος να προμηθευτεί φθηνό και σε επαρκείς ποσότητες πετρέλαιο θέρμανσης. Αν μάλιστα υπολογιστεί και το σχετικό επίδομα, τότε η τιμή του καυσίμου θα μπορούσε να διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από τα 70 λεπτά το λίτρο. Δυστυχώς για άλλη μια χρονιά το υπουργείο Οικονομικών έκλεισε τα αυτιά στις επισημάνσεις των εκπροσώπων του κλάδου που γνωρίζουν την αγορά και βλέπουν το κακό να έρχεται.

Ενας δύσκολος δηλαδή χειμώνας με ακόμη πιο περιορισμένη κατανάλωση πετρελαίου και ακόμη μεγαλύτερη χρήση μέσων θέρμανσης που θα επιβαρύνουν περαιτέρω το περιβάλλον. Προφανώς, μπροστά στα τέσσερα δισ. που θα εισπράξει το κράτος δεν έχουν καμία σημασία οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από το πέπλο της αιθαλομίχλης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου