Καμία εμπιστοσύνη

καμία-εμπιστοσύνη-737728

Ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά – σύμφωνα με τα λεγόμενα των στελεχών της – σε ό,τι αφορά στο θέμα της μη εφαρμογής του μέτρου για νέες περικοπές στις συντάξεις, οι απόμαχοι της δουλειάς, που όπως και οι περισσότεροι Έλληνες δεν της έχουν καμία εμπιστοσύνη, κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους ενάντια στο επίμαχο μέτρο. Όσο μάλιστα οι συνταξιούχοι εισπράττουν διαβεβαιώσεις ότι στο τέλος οι δανειστές θα υποχωρήσουν και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις σε ποσοστό 18%, τόσο ανησυχούν για την έκβαση των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων και δυναμώνουν ακόμη πιο πολύ τον αγώνα τους.

Γνωρίζουν άλλωστε ότι η πρεμούρα που έχει πιάσει τους κυβερνώντες έτσι ώστε να καταργηθεί ή έστω να ανασταλεί το επίμαχο μέτρο δεν εκπορεύεται από την αγάπη τους για τους συνταξιούχους, ούτε από την ανησυχία τους για το πώς οι απόμαχοι της δουλειάς καταφέρνουν και τα βγάζουν πέρα στον καθημερινό μεταμνημονιακό «Γολγοθά» τους, μετά από τόσες περικοπές που έχουν γίνει στις αποδοχές τους.

Οι συνταξιούχοι αντιλαμβάνονται ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί ένα σκληρό μέτρο, το οποίο ψήφισαν στη Βουλή οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χωρίς δεύτερη σκέψη, επικεντρώνεται στην υφαρπαγή της ψήφου τους, όταν θα στηθούν οι κάλπες των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Ψηφοθηρική και μόνο είναι η προσπάθεια των κυβερνώντων. Αν δεν ίσχυε αυτό, θα έπρεπε να μην αποδεχτούν το επίμαχο μέτρο που αξίωσαν οι δανειστές για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.

Θα έπρεπε να διαπραγματευτούν σε διαφορετική βάση και όχι να αποδεχτούν και στη συνέχεια να νομοθετήσουν τόσο για τη μείωση των συντάξεων, όσο και για τη μείωση του αφορολογήτου από το 2020. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα «στραγγαλίσουν» οικονομικά εκατομμύρια νοικοκυριά και θα επιφέρουν οδυνηρές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, μεγάλο μέρος της οποίας επιβιώνει χάρη στις συντάξεις. Η μη εφαρμογή των επίμαχων μέτρων, ενώ έχουν νομοθετηθεί, είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και τα ανταλλάγματα που ήδη ζητούν οι δανειστές θα πλήξουν ακόμη περισσότερες κοινωνικές ομάδες.

Οι συνταξιούχοι, που θα παραμείνουν στον δρόμο τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ασκώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση, διεκδικούν όχι απλά την κατάργηση του μέτρου για περικοπές στις συντάξεις, αλλά συνολική απόσυρση του νόμου Κατρούγκαλου που πέραν των καταστροφικών – για τους συνταξιούχους – διατάξεων, έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικός σε ό,τι αφορά στη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Το μόνο που έχει πετύχει ο συγκεκριμένος νόμος είναι η δημιουργία πλασματικών πλεονασμάτων στον ΕΦΚΑ, ο οποίος ωστόσο αν καταβάλλει τις εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις και εφάπαξ που χρωστά στους δικαιούχους εδώ και χρόνια, τότε θα βρεθεί με σημαντικό έλλειμμα. Σαν το έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης που το επόμενο διάστημα θα στριμωχτεί άγρια από τους συνταξιούχους, τους οποίους θυσίασε χωρίς δεύτερη σκέψη στον βωμό των «επιτυχών» αξιολογήσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου