Μικροπολιτικές παρωπίδες

μικροπολιτικές-παρωπίδες-740040

Τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την εξουσία επικεντρώνουν τη στρατηγική τους στην πόλωση του πολιτικού κλίματος, στοχεύοντας στην πλήρη αποδυνάμωση του αντίπαλου και στην απόλυτη επικράτηση των δικών τους θέσεων και προτάσεων

Το κλίμα ακραίας πολιτικής πόλωσης που καλλιεργείται τους τελευταίους μήνες με αφορμή το Μακεδονικό, τις περικοπές των συντάξεων, το προσφυγικό και την πορεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από τα μνημόνια μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που το τροφοδοτούν, ωστόσο επηρεάζει αρνητικά την εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι και οι ξένοι επενδυτές, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ενημερώνονται για τις επικρατούσες πολιτικές συνθήκες, αποθαρρύνονται σε ό,τι αφορά στους σχεδιασμούς για στήριξη της οικονομίας είτε μέσω της αναβάθμισης των ομολόγων, είτε μέσω της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, τα οποία θα μπορούσαν να τονώσουν την απασχόληση και θα δώσουν σημαντικές ανάσες στην αγορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους τραπεζικών και επενδυτικών ομίλων στην Αμερική, οι τελευταίοι ρωτούσαν τον Αλέξη Τσίπρα για τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων βουλευτικών εκλογών και όχι για τις συνθήκες στην ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης. Μπορεί ο πρωθυπουργός να τους παρουσίασε στοιχεία για τους βελτιωμένους δείκτες της ανάπτυξης και τους μειωμένους δείκτες της ανεργίας, ωστόσο οι συγκεκριμένοι οικονομικοί παράγοντες ενδιαφέρονται περισσότερο για το αν υπάρχει πολιτική σταθερότητα και το βασικότερο αν υφίστανται οι συνθήκες που θα τη διασφαλίσουν μετά τη διεξαγωγή των ερχόμενων βουλευτικών εκλογών.

Τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την εξουσία επικεντρώνουν τη στρατηγική τους στην πόλωση του πολιτικού κλίματος, στοχεύοντας στην πλήρη αποδυνάμωση του αντίπαλου και στην απόλυτη επικράτηση των δικών τους θέσεων και προτάσεων. Οι ξένοι οικονομικοί παράγοντες στους οποίους προσβλέπει η χώρα μας,, ώστε να ανατάξει την οικονομία της και να επιστρέψει στην κανονικότητα, όχι μόνο αδιαφορούν για τα όποια πολιτικά παιχνίδια, αλλά παραμένουν δύσπιστοι ως προς τις προοπτικές επιτυχίας πιθανών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αυτό το κλίμα που ενισχύει την αβεβαιότητα και τη σύγχυση στον ευαίσθητο τομέα της οικονομίας είναι ό,τι χειρότερο για μια χώρα που εξακολουθεί να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί. Το δίχτυ ασφαλείας των μνημονίων που εξασφάλιζε χρηματοδοτική κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας έχει πάψει να υφίσταται, κάτι που θα συμβεί και με το «μαξιλαράκι» ασφαλείας των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, η δημιουργία του οποίου ας μην ξεχνάμε ότι συνέβαλε στη διόγκωση του δημόσιου χρέους.

Μοναδικές επιλογές για την ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία είναι η έκδοση ομολόγων με χαμηλά επιτόκια δανεισμού και η προσέλκυση επενδύσεων. Ως προς την πρώτη επιλογή το κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί στη χώρα τροφοδοτεί την ανησυχία στις διεθνείς αγορές που απαντούν με τη συγκράτηση των ομολόγων στην κατηγορία των επενδυτικών σκουπιδιών και τη διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε απαγορευτικά επίπεδα. Ως προς τη δεύτερη επιλογή, η προσέλκυση επενδύσεων θα εξακολουθήσει να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός από τη στιγμή που οι έχοντες την ευθύνη για τη διαμόρφωση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος νοιάζονται μόνο για την πολιτική τους επιβίωση και βάζουν σε δεύτερη μοίρα το συμφέρον της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου