Ξεκομμένοι από την πραγματικότητα

ξεκομμένοι-από-την-πραγματικότητα-740566

Ποια είναι η πρόταση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας για την κάλυψη των αναγκών των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των σχολείων της περιοχής, εφόσον η ίδια απορρίπτει την επίμαχη δωρεά;

Η στάση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας στο θέμα της δωρεάς του ιδρύματος Μποδοσάκη που προκάλεσε πανελλήνιο σάλο, πέραν των αρνητικών εντυπώσεων που δημιουργεί, οπλίζει με επιχειρήματα όσους υποστηρίζουν ότι η καθοδική πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος είναι μη αναστρέψιμη. Όταν το συνδικαλιστικό όργανο εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών που ταλανίζονται από σοβαρά προβλήματα δεν μπορεί να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής και παραμένει δέσμιο αναχρονιστικών αντιλήψεων και ιδεοληπτικών ανοησιών χωρίς το παραμικρό αντίκρισμα στη μνημονιακή Ελλάδα, τότε είναι καταδικασμένο να βιώσει την απόλυτη απαξίωση με ό,τι αυτό όμως μπορεί να σημαίνει για τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.

Ποια είναι η πρόταση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας για την κάλυψη των αναγκών των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των σχολείων της περιοχής, εφόσον η ίδια απορρίπτει την επίμαχη δωρεά; Να φροντίσει το Υπουργείο Παιδείας να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες, έτσι ώστε να μην ανοίξει η «κερκόπορτα» της δημόσιας εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα και να μην εμπορευματοποιηθεί η Παιδεία. Την ίδια στιγμή βέβαια οι διοικούντες την τοπική ΕΛΜΕ δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα οι μαθητές τους να επενδύουν αποκλειστικά και μόνο στην ιδιωτική εκπαίδευση προκειμένου να περάσουν στα Πανεπιστήμια.

Η εικόνα των Λυκείων μετά το Πάσχα, όπου οι τάξεις αδειάζουν προκειμένου οι τελειόφοιτοι να προετοιμαστούν με τους φροντιστές τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι ενδεικτική της απαξίωσης του δημόσιου σχολείου. Κατά τα άλλα οι συνδικαλιστές λειτουργώντας με υποκρισία και φαρισαϊσμό καταγγέλλουν οποιαδήποτε προσπάθεια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ώστε να επιλυθούν σοβαρά προβλήματα στα δημόσια σχολεία, με το Υπουργείο το οποίο επικαλείται η τοπική ΕΛΜΕ όχι μόνο να απουσιάζει, αλλά να έχει χάσει την όποια αξιοπιστία του είχε απομείνει μετά από τόσες και τόσες υποσχέσεις για προσλήψεις και κάλυψη των βασικών αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η επισήμανση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας ότι το κράτος έχει την πλήρη ευθύνη για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων είναι κενή περιεχομένου και η επίκληση του αρμόδιου Υπουργείου γίνεται για τα μάτια του κόσμου. Μήπως δηλαδή ασκηθεί πίεση για την επίλυση προβλημάτων, τα οποία δεν είχαν αντιμετωπιστεί ούτε πριν την κατάρρευση της οικονομίας.

Το ουσιαστικό της υπόθεσης είναι ότι κανένα από τα 21 Γυμνάσια της Μαγνησίας που υπέβαλαν αίτημα στο ίδρυμα Μποδοσάκη ώστε να εξοπλιστούν τα εργαστήριά τους δεν σκοπεύει να υιοθετήσει την προτροπή της τοπικής ΕΛΜΕ, η οποία αν δεν αλλάξει νοοτροπία θα καταλήξει στο περιθώριο των εξελίξεων. Ήδη υπάρχει τεράστιο ζήτημα με την ανταπόκριση των μελών της στις προσκλήσεις για κινητοποιήσεις και απεργίες. Τα σχεδόν μηδενικά ποσοστά συμμετοχής που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια προφανώς δεν έχουν προβληματίσει τους συνδικαλιστές που οδεύουν ολοταχώς προς την απομόνωση και την απαξίωση, αν δεν αλλάξουν μυαλά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου