Πώς τελικά κερδήθηκε ένα χαμένο στοίχημα

πώς-τελικά-κερδήθηκε-ένα-χαμένο-στοίχ-742361

Προς το παρόν παραδίδεται ένα έργο, το οποίο θα διευθετήσει το μείζον ζήτημα της άρδευσης σε μια κατ΄ εξοχήν αγροτική περιοχή και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην τουριστική αναβάθμιση των παρακάρλιων οικισμών

Δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία του ταμιευτήρα της Κάρλας, το κορυφαίο περιβαλλοντικό έργο της Νότιας Ευρώπης έφτασε επιτέλους η ώρα να εγκαινιαστεί. Η κορδέλα θα κοπεί εννέα χρόνια μετά την έναρξη των διαδικασιών άντλησης υδάτων από τον Πηνειό, στην επεισοδιακή 1η Φεβρουαρίου του 2009 με τον τότε νομάρχη Απόστολο Παπατόλια και τον τελευταίο διορισμένο περιφερειάρχη Φώτη Γκούπα να κοντράρονται μπροστά στους δημοσιογράφους, στο αντλιοστάσιο Στεφανοβικείου για το ποιος έκλεισε το θυρόφραγμα του ΤΟΕΒ και ποιος άνοιξε το αντλιοστάσιο!

Σχεδόν δύο δεκαετίες πέρασαν από την ημέρα που τα πρώτα μηχανήματα έπιασαν δουλειά προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας που πέρασε από χίλια κύματα και έφτασε μια ανάσα πριν από το οριακό «ναυάγιο» με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τα σχεδόν 250 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δαπανήθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Μέχρι τον Μάιο του 2014 που η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρέλαβε τις τύχες του έργου η κατάσταση ήταν οριακή, με την κεντρική διοίκηση να έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια και τους αναδόχους να έχουν μπλέξει με την Αρχαιολογία. Ακολούθησαν οι περιορισμοί στις τραπεζικών συναλλαγών και οι αναρίθμητες προσπάθειες να απαξιωθεί το έργο από επιστημονικούς και όχι μόνο φορείς.

Τέσσερα χρόνια μετά έφτασε η στιγμή να κοπεί η κορδέλα των εγκαινίων και να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία ένα έργο μείζονος σημασίας για τα θέματα της άρδευσης και της προστασίας του περιβάλλοντος σε μια περιοχή, η οποία έχει φτάσει σε οριακό σημείο σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα του ποτίσματος των καλλιεργειών. Οι εργολαβίες που διασφαλίζουν ότι η άρδευση θα γίνεται σε ποσοστό 100% έχουν ολοκληρωθεί, καθώς τα αρμόδια Υπουργεία φρόντισαν για την απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους. Πλέον ο ταμιευτήρας περιέχει πάνω από 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ το βάθος του κυμαίνεται από 2 έως 4,5 μέτρα.

Όσοι συνέβαλαν καθοριστικά στο να φτάσουμε στο σημερινό σημείο θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Όσοι πάλι πολέμησαν το έργο και επιδίωξαν την οριστική απαξίωσή του για τους δικούς τους λόγους ας σιωπήσουν επιτέλους και ας αφήσουν τον φορέα διαχείρισης της Κάρλας και την Περιφέρεια να ολοκληρώσουν τον υφιστάμενο σχεδιασμό, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε η ανασυσταθείσα λίμνη να αποτελέσει βραχίονα τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Όσοι ανησυχούν ή καμώνονται πως ανησυχούν για την ποιότητα των νερών, οφείλουν να γνωρίζουν ότι θα περάσουν πολλά χρόνια προτού τα νερά της Κάρλας αρχίσουν να εμπλουτίζουν το δίκτυο υδροδότησης το πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου. Προς το παρόν παραδίδεται ένα έργο, το οποίο θα διευθετήσει το μείζον ζήτημα της άρδευσης σε μια κατ’ εξοχήν αγροτική περιοχή και ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην τουριστική αναβάθμιση των παρακάρλιων οικισμών. Και αυτό είναι ένα στοίχημα, το οποίο ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορούσε να κερδηθεί πριν από τέσσερα χρόνια…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου