Όμηροι της κρατικής ελεημοσύνης

όμηροι-της-κρατικής-ελεημοσύνης-745068

Η άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση της κοινωνίας και ο πολλαπλασιασμός του αριθμού των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα επιβίωσης, καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου της χώρας από τη βαθιά οικονομική ύφεση

Ο αριθμός των συνανθρώπων μας στο Βόλο που βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και εξαρτώνται από τα κοινωνικά επιδόματα αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της οδυνηρής κατάστασης που εξακολουθεί να επικρατεί στις τάξεις μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βγήκε από τα μνημόνια. Τα στοιχεία – σοκ που δημοσιοποίησε χθες ο «Ταχυδρόμος» για τον διπλασιασμό μέσα σε ένα χρόνο του αριθμού των συμπολιτών μας, οι οποίοι εντάχτηκαν στο εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για παρερμηνείες της πραγματικότητας, ούτε για προσπάθειες ωραιοποίησης του εκρηκτικού κοινωνικού αδιεξόδου, στο οποίο βρίσκονται χιλιάδες Βολιώτες.

Η άνευ προηγουμένου φτωχοποίηση της κοινωνίας και ο πολλαπλασιασμός του αριθμού των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα επιβίωσης, καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγημα περί εξόδου της χώρας από τη βαθιά οικονομική ύφεση και σταδιακής επιστροφής σε ένα καθεστώς κανονικότητας. Αυτό το επικοινωνιακό παραμύθι που προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση αρκετούς μήνες πριν την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, διαψεύδεται από την ίδια την πραγματικότητα.

Η γλώσσα των αριθμών δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, ενώ όσο και να προσπαθήσουν τα κυβερνητικά στελέχη να πείσουν την κοινωνία ότι τα αδιέξοδα των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα από το 2010 μέχρι σήμερα αρχίζουν και αμβλύνονται, υπάρχουν πάντα τα στοιχεία των κοινωνικών δομών, οι οποίες συγκροτήθηκαν στα χρόνια της κρίσης προκειμένου να στηριχτούν με επιδόματα και συσσίτια οι συνάνθρωποι μας που βρίσκονται στα πρόθυρα της απελπισίας.

Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι ενώ αυξάνεται ο αριθμός των αναξιοπαθούντων δεν σχεδιάζεται ένα μοντέλο πολιτικής που θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης στην οικονομία και κατά συνέπεια νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα στους σημερινούς δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων να φτιάξουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια, χωρίς να εξαρτώνται κάθε μήνα από την ελεημοσύνη της πολιτείας. Με τον υφιστάμενο κυβερνητικό σχεδιασμό είναι μάλλον απίθανο αυτό να γίνει πραγματικότητα. Το ενδιαφέρον τους εξαντλείται στο πώς θα διατηρηθούν όσο περισσότερο μπορούν στην εξουσία και όχι πώς θα υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα ουσιαστικής οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Πώς δηλαδή θα ολοκληρώσουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα διευκολύνουν τις επενδύσεις και θα κάνουν ελκυστική την οικονομία στους ξένους και τους έλληνες επιχειρηματίες.

Από την άλλη μεριά ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η νυν συγκυβέρνηση δεν αποφασίζει με σοβαρότητα να στηρίξει την ιδιωτική οικονομία επειδή ακριβώς επιθυμεί να κρατά σε καθεστώς ομηρίας τους εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων. Προφανώς προσβλέπει στην ψήφο τους όταν θα στηθούν κάλπες. Αλλωστε, με διαφορετικά κριτήρια ψηφίζει ένας πολίτης που δεν εξαρτάται από την κρατική ελεημοσύνη και με διαφορετικά κριτήρια αυτός που κάθε μήνα περιμένει το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης για να γεμίσει το ψυγείο του με τρόφιμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου