Βασικές προϋποθέσεις για ουσιαστική διαβούλευση

βασικές-προϋποθέσεις-για-ουσιαστική-749733

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και οι δύο πλευρές συζητήσουν με καλή διάθεση για τα δεδομένα στην αγορά, τότε μπορούν να συμφωνήσουν στη χορήγηση λελογισμένων αυξήσεων.

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων των δανειστών για το θέμα των νέων περικοπών στις συντάξεις που έχει ψηφίσει στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες θα επικεντρώσουν το επόμενο διάστημα στο θέμα της αύξησης του κατώτατου βασικού μισθού και στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κάνουν όλο και λιγότερες αναφορές στο θέμα των συντάξεων, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι δημόσιες τοποθετήσεις αναφορικά στην εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Αυτό αναμένεται να γίνει από τις αρχές του 2019, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση ανάμεσα στους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών και στη συνέχεια το υπουργείο Εργασίας θα νομοθετήσει για το ύψος της αύξησης. Περίπου 20 με 25 ευρώ μηνιαίως εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος βασικός μισθός με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το ύψος των μισθών συνολικά στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών έχουν ξεκαθαρίσει ότι αν προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος και οι δύο πλευρές συζητήσουν με καλή διάθεση για τα δεδομένα στην αγορά, τότε μπορούν να συμφωνήσουν στη χορήγηση λελογισμένων αυξήσεων. Η άλλη πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει διασαφηνίσει τις προθέσεις της, εν αναμονή προφανώς των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης για τη διαδικασία της διαβούλευσης και των σκέψεων που υπάρχουν για το προτεινόμενο ποσοστό αύξησης. Όλα αυτά βέβαια σε θεωρητικό επίπεδο, καθώς οι δυνατότητες των περισσότερων επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων να χορηγήσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους που απασχολούν είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Αν τελικά υπάρξει συμφωνία και αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, οι συνέπειες για την κατανάλωση θα είναι θετικές, παρότι το ποσοστό της αύξησης θα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Και μόνο για ψυχολογικούς λόγους θα τονωθεί η κίνηση στην αγορά, ενώ η υλοποίηση και των υπολοίπων μέτρων που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών, θα ενισχύσουν έμμεσα το εισόδημα των πολιτών, που με τη σειρά τους θα έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τις αγορές τους.

Αρκεί να υπάρξουν οι απαραίτητες δικλίδες προστασίας των εργαζομένων από τους «κακούς» εργοδότες, που θα δουν την κυβερνητική αποφαση για αυξήσεις μισθών ως μια ευκαιρία να κάνουν απολύσεις, επικαλούμενοι οικονομικούς λόγους. Αρκεί οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να μη διεκδικήσουν αυξήσεις που είναι εξωπραγματικές για τα δεδομένα της εποχής και θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, όπως επίσης και το κλίμα εργασιακής ειρήνης που επικρατεί στην αγορά εργασίας, εξαιτίας κυρίως της απογοήτευσης της εργατικής τάξης και της παραίτησής της από τη διεκδίκηση μέρος των όσων έχασε από τα μνημόνια. Αρκεί η κυβερνητική πλευρά να έχει ένα σαφές σχέδιο μερικής αποκατάστασης των μισθών και να μη στοχεύει για άλλη μια φορά στην εξαπάτηση της κοινωνίας μέσα από την καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου