Τα ψεύτικα τα λόγια…

τα-ψεύτικα-τα-λόγια-756941

Αν οι κυβερνώντες είχαν την πρόθεση να αλλάξουν κάποιες από τις παθογένειες που κρατούν δέσμια την ιδιωτική οικονομία θα το είχαν πράξει στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που διοικούν τη χώρα.

Την εικόνα μιας οικονομίας που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτή που γνωρίζουν και βιώνουν οι άνθρωποι της αγοράς, περιγράφει σε άρθρο του ο πρωθυπουργός, ενόψει της φετινής ΔΕΘ. Στο επίμαχο άρθρο, που δημοσιεύεται σε ειδικό τεύχος του φιλοκυβερνητικού ΑΠΕ, ο κ. Τσίπρας αναφέρεται σε ρυθμούς ανάπτυξης που ο ίδιος χαρακτηρίζει ταχείς, στη σημαντική βελτίωση των εξαγωγών, της μεταποίησης και της βιομηχανίας, στην αύξηση των άμεσων επενδύσεων και τέλος στην αποκλιμάκωση των ποσοστών ανεργίας που υποχώρησαν την τελευταία τριετία κατά επτά μονάδες. Ο πρωθυπουργός, με αφορμή την εικόνα που περιγράφει, σημειώνει ότι «αυτή είναι η κατάλληλη ώρα να επενδύσουμε στις δυνατότητες της χώρας και να κτίσουμε σε στέρεες βάσεις την επόμενη μέρα με κεντρικά στοιχεία αυτής της προσπάθειας το παραγωγικό μοντέλο και την παροχή ευκαιριών στη νέα γενιά».

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το τελευταίο. Η νέα γενιά έχει πάψει να πιστεύει ότι στην Ελλάδα μπορεί να βρει ίσες ευκαιρίες και να δει τους κόπους της να ανταμείβονται. Όσοι νέοι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει τη χώρα, είτε εργάζονται σε δουλειές του ποδαριού, λαμβάνοντας μισθούς εξαθλίωσης, είτε προστίθενται κάθε μήνα στις λίστες των ανέργων που ο πρωθυπουργός θεωρεί πως μειώνονται, παρότι οι νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες δημιουργούνται, αφορούν σε συνθήκες απασχόλησης που περιγράφονται πιο πάνω.

Σε ό,τι αφορά στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, η εγκατάλειψη στη μοίρα του πρωτογενούς τομέα και η εχθρική στάση απέναντι στην πραγματική οικονομία, τη στιγμή που το δημόσιο διογκώνεται με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς, καταδεικνύουν το πώς αντιλαμβάνεται αυτή η κυβέρνηση την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των επενδύσεων και τη βελτίωση βασικών μεγεθών της οικονομίας, όπως οι εξαγωγές και η μεταποίηση, αρκούν οι έρευνες και οι μελέτες των παραγωγικών φορέων που εκπροσωπούν τους συγκεκριμένους κλάδους για τη δραματική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες, προκειμένου να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος για την πραγματική εικόνα της ιδιωτικής οικονομίας. Οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές συνεχίζουν να «στραγγαλίζουν» την αγορά, ενώ οι συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας και αστάθειας στο πλέον νευραλγικό κομμάτι της εθνικής οικονομίας.

Το λόγια του πρωθυπουργού και των υπουργών του περιγράφουν μια ιδανική κατάσταση, που ωστόσο απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Η δε προσπάθειά τους να ωραιοποιήσουν τα πράγματα και να πλασάρουν στην κοινή γνώμη μια εικόνα που ελάχιστοι πλέον υιοθετούν, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα στην τελική ευθεία για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αν οι κυβερνώντες είχαν την πρόθεση να αλλάξουν κάποιες από τις παθογένειες που κρατούν δέσμια την ιδιωτική οικονομία θα το είχαν πράξει στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που διοικούν τη χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου