Υστατη ευκαιρία…

υστατη-ευκαιρία-762105

Η κατάσταση πάντως στα χωριά με τους κατοίκους τους να βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, έχει φτάσει στο απροχώρητο

Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει από τον επόμενο μήνα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Νικήτας Πρίντζος, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις συνεργατισμού μεταξύ των αγροτικών οργανώσεων της Θεσσαλίας και να μπει φραγμός στη συνεχιζόμενη καθοδική πορεία του αγροτικού τομέα, είναι η τελευταία. Πριν από λίγα χρόνια είχε λάβει χώρα μια ανάλογη προσπάθεια που τότε ξεκίνησε από τα Αμπελάκια, αλλά έμεινε στο επίπεδο των συζητήσεων.

Για λόγους που γνωρίζουν άριστα όσοι ασχολούνται με το συνεταιριστικό κίνημα και αντιλαμβάνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, παραμένει εξαιρετικά δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να υπάρξει ένα ενιαίο μέτωπο διεκδίκησης λύσεων στα εκρηκτικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου και κυρίως ιεράρχησης προτεραιοτήτων αναφορικά στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί του θεσσαλικού κάμπου.

Με την Πολιτεία να παραμένει απούσα και με τα πρόσωπα στο «τιμόνι» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο δίχως όμως να αλλάζει επί της ουσίας η πολιτική φιλοσοφία σε ό,τι αφορά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, πρωτοβουλίες σαν αυτή καθίστανται απολύτως απαραίτητες, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Οι συνεταιριστές και οι αγρότες με τους κτηνοτρόφους εννοείται πως πρέπει να είναι παρόντες μαζικά στην πρώτη σύσκεψη που θα διοργανωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου στα Φάρσαλα. Από τη συμμετοχή σε αυτή τη σύσκεψη θα εξαρτηθεί η συνέχιση ή όχι της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Η κατάσταση πάντως στα χωριά με τους κατοίκους τους να βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η φετινή χρονιά είναι ίσως η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας από πλευράς παραγωγής και τιμών διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Το κόστος παραγωγής εξαιτίας κυρίως του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για τη διαρκή συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών. Σε ό,τι αφορά δε στην κτηνοτροφία, οι εξευτελιστικές τιμές διάθεσης του γάλακτος και των τυροκομικών προϊόντων αναγκάζουν πολλούς κτηνοτρόφους να σφάζουν τα κοπάδια τους και να εγκαταλείπουν τον κλάδο.

Όλα δείχνουν ότι έφτασε η ώρα των μεγάλων και των κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Η Πολιτεία δεν είναι σε θέση ούτε να λάβει πρωτοβουλίες για την αντιστροφή αυτού του κλίματος, ούτε να στηρίξει ουσιαστικά τους ανθρώπους που ζουν από τη γη. Οι ίδιοι καλούνται να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να συμπράξουν με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς μήπως και αποφευχθεί η ολοκληρωτική καταστροφή της αγροτικής οικονομίας.

Και να φανταστεί κανείς ότι όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά έχουν χαρακτηρίσει τον πρωτογενή τομέα ως έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας μετά από οκτώ χρόνια κρίσης και μνημονίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου