Οι συμπληγάδες της νέας κυβέρνησης

οι-συμπληγάδες-της-νέας-κυβέρνησης-763003

Θολές υποσχέσεις του προηγούμενου διαστήματος για μη εφαρμογή σκληρών οικονομικών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, θα αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια για το νέο κυβερνητικό σχήμα

Αντιμέτωπο με τη δικαιολογημένη δυσπιστία των πολιτών, τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών για απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων και τα αναμενόμενα προβλήματα συντονισμού που μοιραία προκύπτουν σε κάθε κυβερνητικό σχήμα, θα βρεθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός στην προσπάθειά του να συγκεράσει ιδεοληπτικές απόψεις, να διατηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες και να κάνει άνοιγμα στην κεντροαριστερά, επέλεξε 13 νέα πρόσωπα για το κυβερνητικό σχήμα που θα «τρέξει» (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου), μέχρι τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές και θα προσπαθήσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, καθώς επίσης και τα υφιστάμενα δημοσκοπικά δεδομένα.

Το πώς θα μπορέσουν να συνεργαστούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα που υπηρετούν εκ διαμέτρου διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές φιλοσοφίες είναι το μεγάλο ζητούμενο για το κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε από τον προχθεσινό ανασχηματισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας τις συγκεκριμένες επιλογές, μπορεί να απογοήτευσε ακόμη και δικά του πολιτικά στελέχη. Πέτυχε ωστόσο κάτι πολύ σημαντικό, να διατηρήσει πρωτίστως τις ισχυρές σχέσεις με τον συγκυβερνήτη του και δευτερευόντως να απαλλαγεί από υπουργούς – βαρίδια που με τη στάση και το κυβερνητικό τους έργο μόνο προβλήματα δημιούργησαν σε μια έτσι κι αλλιώς προβληματική κυβέρνηση.

Οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί (όπως άλλωστε είχαν κάνει πριν από αυτούς οι συνάδελφοί τους που διατήρησαν τα κυβερνητικά τους χαρτοφυλάκια), δεσμεύτηκαν να φανούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, υλοποιώντας το κυβερνητικό έργο που έχει σχεδιαστεί μέχρι την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι θολές υποσχέσεις του προηγούμενου διαστήματος για μη εφαρμογή σκληρών οικονομικών μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, θα αποτελέσουν σημαντικά εμπόδια για το νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως επίσης και η δεδομένη δυσπιστία του κόσμου, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να πιστέψει ότι η κυβέρνηση που τον ξεγέλασε το 2015, μπορεί στη δύση της θητείας της να αλλάξει ρότα και να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μέτρα με φιλολαϊκό προφίλ.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό για τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να διαψεύσει αυτές τις εκτιμήσεις. Η κοινωνία βασανίζεται επί οκτώ συνεχή χρόνια από τα μνημόνια και τις επιπτώσεις τους. Αυτή η περίοδος υποτίθεται ότι έληξε στις 21 Αυγούστου. Πλέον καλλιεργείται κλίμα αισιοδοξίας αναφορικά στις προοπτικές επιστροφής στην ανάπτυξη της οικονομίας. Όλα αυτά όμως ακούγονται και είναι εντελώς θεωρητικά. Αν ο άνεργος, ο χαμηλόμισθος, ο χαμηλοσυνταξιούχος και ο δοκιμαζόμενος ελεύθερος επαγγελματίας δεν δουν να βελτιώνεται επί της ουσίας η καθημερινότητά τους, τότε όσα όμορφα λόγια και αν ειπωθούν, όσες υποσχέσεις και αν εισπράξουν και όσες δεσμεύσεις και αν αναλάβουν τα νέα και τα παλιά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα είναι δίχως αντίκρισμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου