Ανασχηματισμός για τα μάτια του κόσμου

ανασχηματισμός-για-τα-μάτια-του-κόσμο-765136

Ο ανασχηματισμός που βρίσκεται στα σκαριά είχε σχεδιαστεί πριν από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου. Οι δραματικές εξελίξεις που μεσολάβησαν ανέτρεψαν τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μεταμνημονιακή περίοδο, ωστόσο ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες ουδέποτε σταμάτησαν να αναζητούν τρόπους ώστε να γίνουν αλλαγές στο παρόν κυβερνητικό σχήμα, μήπως και μεταστραφεί η εικόνα ενός υπουργικού συμβουλίου το οποίο έχει υποστεί τεράστια φθορά μετά από τόσες αντιλαϊκές αποφάσεις.

Πλέον θεωρείται ζήτημα λίγων 24ώρων η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος όπως επίσης και των αλλαγών στο κυβερνών κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει μέσα από αυτές τις αλλαγές να δώσει ώθηση στην κυβέρνησή του έτσι ώστε να βελτιωθεί επικοινωνιακά το πρόσωπό της.

Πρόκειται δηλαδή για αλλαγές βιτρίνας και όχι ουσίας για δύο απλούστατους λόγους: Ο πρώτος έχει να κάνει με τα πρόσωπα, τα οποία θα αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια και ο δεύτερος με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η παρούσα κυβέρνηση έναντι των δανειστών της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο να «τρέξουν» το κυβερνητικό πρόγραμμα στην τελική ευθεία για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, οι πολίτες δεν πρέπει να τρέφουν προσδοκίες ότι αυτοί που τα τελευταία τριάμισι χρόνια διέψευσαν πανηγυρικά τις ελπίδες τους μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας μετά τη λαίλαπα των μνημονίων και πως είναι σε θέση να ψηφίσουν μέτρα και να υλοποιήσουν αποφάσεις που θα βγάλουν από το τέλμα την πλειονότητα των πολιτών.

Ως είθισται με τους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς, η ανακύκλωση προσώπων δεν συνεισφέρει τίποτα απολύτως στην άσκηση πολιτικής. Απλά γίνονται, όταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις θέλουν να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και να κερδίσουν δημοσκοπικούς πόντους. Στην προκειμένη περίπτωση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει «στριμωχτεί» άγρια μετά την εκατόμβη των νεκρών από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, αναζητά εναγωνίως διέξοδο από την εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει. Έτσι λοιπόν ο πρωθυπουργός θα ανακατέψει την τράπουλα των πολιτικά αναξιόπιστων και διοικητικά ανεπαρκών συνεργατών του και θα ανακοινώσει ένα κυβερνητικό σχήμα με προδιαγεγραμμένη πορεία και μοίρα.

Σε ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών, οι όποιες υποσχέσεις ακούγονται για μη εφαρμογή των επαχθών οικονομικών μέτρων, τα οποία έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, θα πέσουν στο κενό, γιατί πολύ απλά οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα θα βάλει τη χώρα και την οικονομία σε νέες περιπέτειες.

Από τη μια λοιπόν θα έχουμε σε λίγες ημέρες ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, από τη άλλη όμως αυτοί που θα το απαρτίζουν δεν πρόκειται να συνεισφέρουν το παραμικρό στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας γιατί αφενός δεν μπορούν και αφετέρου γιατί δεν διαθέτουν την απαιτούμενη πολιτική αξιοπιστία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου