Οικονομική ασφυξία

οικονομική-ασφυξία-780544

Από τη μια δηλαδή «στραγγαλίζουν» τους επαγγελματοβιοτέχνες με την επιβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και από την άλλη τους δίνουν τη χαριστική βολή με την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που σε πολλές περιπτώσεις σημαίνουν λουκέτο στις επιχειρήσεις και φυλακή για τους ιδιοκτήτες τους!

Η εικόνα που περιγράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας, αναφορικά στις φοροδοτικές αντοχές των συναδέλφων του, είναι ενδεικτική της οριακής κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο, συνολικά. Ο φορολογικός Γολγοθάς που ξεκίνησε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες από τα τέλη Ιουλίου, περιλαμβάνει την καταβολή των δόσεων του φόρου εισοδήματος, του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και μιας σειράς άλλων φόρων, τους οποίους οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν είναι σε θέση να αποπληρώσουν. Αναγκάζονται μάλιστα να επιλέξουν ποιες φορολογικές υποχρεώσεις θα τακτοποιήσουν κάθε μήνα, έτσι ώστε να μην τιναχθούν στον αέρα οι επιχειρήσεις τους.

Από τη μια οι δυσβάστακτοι φόροι, από την άλλη οι εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον για το κομμάτι της πραγματικής οικονομίας που δοκιμάζεται σκληρά όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς να έχουν ληφθεί μέτρα για τη στήριξη των επαγγελματοβιοτεχνών, είναι άξιο απορίας πώς καταφέρνουν και παραμένουν σε λειτουργία οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Η κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης, εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών δυσχερειών της συντριπτικής πλειοψηφιας των μισθωτών και των συνταξιούχων, κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα για τον κλάδο, που εκτός των άλλων έχει να αντιμετωπίσει και το «τσουνάμι» των κατασχέσεων. Πάνω από 16.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών έχουν γίνει από την αρχή του 2018, ενώ και του υπόλοιπους μήνες της τρέχουσας χρονιάς αναμένεται να συνεχιστεί η επίθεση του κράτους στον πιο παραγωγικό τομέα της οικονομίας. Από τη μια δηλαδή «στραγγαλίζουν» τους επαγγελματοβιοτέχνες με την επιβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και από την άλλη τους δίνουν τη χαριστική βολή με την εφαρμογή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, που σε πολλές περιπτώσεις σημαίνουν λουκέτο στις επιχειρήσεις και φυλακή για τους ιδιοκτήτες τους!

Την ίδια στιγμή, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η οικονομία βγαίνει από το σκοτεινό τούνελ της ύφεσης και πως μετά τον Αύγουστο έρχονται καλύτερες μέρες για τους πολίτες. Όλες αυτές δεν είναι τίποτα άλλο παρά ανεύθυνες εκτιμήσεις με επικοινωνιακή και μόνο στόχευση. Όσοι τις εκφράζουν εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα και κλείνουν τα μάτια στην πραγματική κατάσταση της αγοράς. Η κυβέρνηση που έχει στριμωχτεί μετά και την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά έτσι ώστε να αλλάξει το βαρύ κλίμα στις τάξεις της κοινής γνώμης. Στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός θα υποσχεθεί παροχές και μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης των πολιτών με προφανή σκοπό.

Οι άνθρωποι της αγοράς (όπως και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων), έχουν υπομείνει την τελευταία οκταετία τα πάνδεινα, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν. Τα ψέματα και οι υποσχέσεις που άκουσαν τους έχουν κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς και δύσπιστους. Οι αναμενόμενες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την τόνωση της οικονομίας και τη στήριξη της αγοράς πρέπει να έχουν ρεαλιστική βάση και ουσιαστική στόχευση. Οχι να γίνουν για να βελτιωθεί το προφίλ της κυβέρνησης και να ανέβουν τα δημοκοπικά της ποσοστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου