Δυσοίωνες προοπτικές

δυσοίωνες-προοπτικές-793264

Οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις εμπόρων στο Βόλο, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, για την πορεία της φετινής περιόδου των θερινών εκπτώσεων δυστυχώς επιβεβαιώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο. Διά στόματος του προέδρου της Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη, εκφράζεται ο έντονος προβληματισμός του κλάδου για το πρώτο δεκαήμερο των καλοκαιρινών εκπτώσεων, καθώς η αγοραστική κίνηση καταγράφει αρνητικό πρόσημο, με εξαίρεση κάποιες περιοχές των Αθηνών και της Πάτρας. Οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί καθώς από τα τέλη του μήνα ξεκινά ο φορολογικός τους «Γολγοθάς», ενώ οι συνολικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας μετά το καλοκαίρι κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Οι άνθρωποι της εμπορικής αγοράς αγωνιούν για το μέλλον καθώς καθίσταται περισσότερο από κάθε άλλη φορά πιθανό το ενδεχόμενο να μην ανακάμψουν, ούτε καν οριακά, οι επιχειρήσεις τους κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου των εκπτώσεων, που παραδοσιακά θεωρείται μια από τις πλέον δυναμικές για την πραγματική οικονομία, εξαιτίας κυρίως της ψυχολογίας των καταναλωτών. Αυτός ο παράγοντας έχει, ωστόσο, δεχτεί καίρια χτυπήματα από τους φόρους και τις συνέπειες της πολύχρονης οικονομικής ύφεσης, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην έχει διάθεση για αγορές, ούτε πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, που για τους περισσότερους θα είναι ολιγοήμερες και σε κοντινούς προορισμούς.

Για πρώτη χρονιά λοιπόν μετά από το 2010, το πρώτο 10ήμερο των θερινών εκπτώσεων κινείται αρνητικά, με τους γνωρίζοντες τα δεδομένα της αγοράς να μην εκπλήσσονται από αυτή τη εξέλιξη. Αυτό που επίσης δεν τους εκπλήσσει είναι η στάση της κεντρικής εξουσίας που λειτουργεί σαν να μην αντιλαμβάνεται την οριακή κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Η εμπορική αγορά και οι δείκτες της κατανάλωσης αποτελούν καθρέπτη για τις αντοχές και τις προοπτικές της ιδιωτικής οικονομίας. Όταν καταγράφεται κάμψη ακόμη και σε περιόδους όπου οι εμπορικές επιχειρήσεις ανέκαμπταν, έστω και σε μικρό βαθμό, τότε τα καμπανάκι κινδύνου που κρούουν εδώ και καιρό οι άνθρωποι της αγοράς μετατρέπεται σε σειρήνα συναγερμού για το μέλλον του πλέον δυναμικού κομματιού της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει το παιχνίδι της καλλιέργειας εντυπώσεων και της δημιουργίας ενός τεχνητού κλίματος αισιοδοξίας για τη μεταμνημονιακή εποχή. Ωστόσο, χωρίς μέτρα και παρεμβάσεις για την τόνωση της αγοράς και της κατανάλωσης πώς είναι δυνατόν να έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας, μετά τα προγράμματα στήριξης; Το ερώτημα αυτό παραμένει αναπάντητο εδώ και χρόνια. Η αγορά βουλιάζει και οι κυβερνώντες παρακολουθούν αμήχανοι ή ακόμη και αδιάφοροι το πλοίο να κατευθύνεται στα βράχια. Ποτέ άλλωστε η τόνωση της ιδιωτικής οικονομίας δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητές τους. Τώρα δε που η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη, προτιμούν να αφήσουν στη μοίρα τους αυτούς που αν έχουν την κατάλληλη στήριξη μπορούν να πετύχουν θαύματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου