Δέσμιοι των ευρωπαϊκών μηχανισμών

Τελευταία ενημέρωση: 2018-07-19, 16:45:52
Δέσμιοι των ευρωπαϊκών μηχανισμών

Ανάμεσα στην ανάγκη να επιβιώσει πολιτικά και στην προσπάθεια να διατηρήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα ακροβατεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Η στόχευσή της να μην οδηγηθεί στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση σαν πρόβατο επί σφαγή είναι απολύτως κατανοητή και γι΄ αυτό θα επιχειρήσει να αλλάξει τους σημερινούς συσχετισμούς με τη χορήγηση επιδομάτων, τη διασφάλιση φοροελαφρύνσεων και τη γενικότερη καλλιέργεια κλίματος παροχών προκειμένου να ανακουφιστούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Αυτή όμως η στρατηγική, που θα προσπαθούσε να εφαρμόσει οποιαδήποτε κυβέρνηση βρισκόταν στη θέση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει το παρόν κυβερνητικό σχήμα σε ευθεία σύγκρουση με τους δανειστές.

Για δύο λόγους δεν θέλουν να χαλαρώσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας. Ο πρώτος αφορά στην ανάγκη πιστής τήρησης των συμφωνηθέντων, με βάση τα όσα ψήφισαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά, έτσι ώστε να γίνει η εκταμίευση των δόσεων της τρίτης δανειακής σύμβασης. Ο δεύτερος λόγος αφορά στην επιδίωξη των δανειστών να μην διασαλευθεί η εδραιωμένη πεποίθηση στην Ευρωζώνη, ότι όλες οι χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής τηρούν απαρέγκλιτα τους όρους, τους οποίους έχουν αποδεχτεί προκειμένου να μην επανέλθει η κρίση του 2010.

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση καλείται να λύσει έναν δύσκολο γρίφο, καθώς η κοινωνία έχει σχεδόν εξαντλήσει τα όρια της αντοχής της και περιμένει την ανακοίνωση μέτρων, τα οποία θα ελαφρύνουν το βαρύ φορολογικό και όχι μόνο φορτίο της. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν οι δανειστές που περιμένουν τη χώρα μας στη γωνία και είναι αποφασισμένοι να μπλοκάρουν κάθε παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα. Η βασική τους ένσταση αφορά στη μη υλοποίηση μέτρων με διαρθρωτικό χαρακτήρα, όπως η περικοπή των συντάξεων. Για τη χορήγηση εφάπαξ κοινωνικών επιδομάτων δεν έχουν αντίρρηση, καθώς τα σχετικά ποσά προκύπτουν από τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, που σε τελική ανάλυση επετεύχθησαν από τις θυσίες των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό για την ίδια κλίμα, είναι η μη εφαρμογή του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις, ένα βαθιά αντιλαϊκό μέτρο που δεν θα ξεχάσουν οι απόμαχοι της δουλειάς όταν έρθει η ώρα της κάλπης. Η αναστολή υλοποίησης του συγκεκριμένου μέτρου θα τονώσει το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης και θα ενισχύσει την προσπάθειά της να εμφανιστεί υπέρμαχη των αδυνάμων. Ταυτόχρονα, θα φανεί ότι είναι απαλλαγμένη από πιέσεις και υποδείξεις των δανειστών για το πώς πρέπει να διαχειριστεί τα δεδομένα της οικονομίας, λίγο πριν την έξοδο από τα μνημόνια και λίγο πριν την είσοδο σε μια νέα εποχή, χωρίς σκληρά μέτρα αλλά υπό την αυστηρή επιτήρηση των ευρωπαϊκών μηχανισμών, τους οποίους έχουμε απόλυτη ανάγκη στις ερχόμενες προσπάθειες δανεισμού από τις διεθνείς αγορές. 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
8
=