Μεταμνημονιακά «καψόνια»

μεταμνημονιακά-καψόνια-797836

Η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια του Μεγάρου Μαξίμου και παρά τις φιέστες με το αφήγημα της καθαρής εξόδου

Μια πρώτη ένδειξη των προθέσεων των δανειστών για τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της χώρας, μετά την 20ή Αυγούστου και την ολοκλήρωση και της τρίτης δανειακής σύμβασης, αποτελεί το «φρένο» που έβαλαν στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης που προγράμματος, ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, λόγω παράτασης της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, τα οποία δέχονται το κύριο βάρος του προσφυγικού προβλήματος.

Παρ’ ότι προηγήθηκε η συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας για την επαναπροώθηση προσφύγων στη χώρα μας και παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, ότι όσο διαρκεί η μεταναστευτική κρίση δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, η χώρα με την οποία η Ελλάδα σύναψε αυτή τη διμερή συμφωνία ήταν αυτή που μπλόκαρε στο προχθεσινό Eurogroup την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός καλούνται τώρα να βρουν ισοδύναμα για την απώλεια φορολογικών εσόδων έξι μηνών από τη μη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, προκειμένου να ξεπεραστεί η συγκεκριμένη εμπλοκή.

Κατά τα άλλα, τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να παραμυθιάζουν την κοινή γνώμη, ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα διατηρήσουν τη χώρα μας υπό καθεστώς αυστηρής, σχεδόν ασφυκτικής, οικονομικής εποπτείας, τουλάχιστον μέχρι του 2022. Αυτή δυστυχώς είναι η σκληρή πραγματικότητα για τους Έλληνες που επιχειρείται να παραπλανηθούν με υποσχέσεις και την καλλιέργεια κλίματος τεχνητής ευφορίας, με αφορμή τη λήξη των μνημονίων σε κάτι περισσότερο από πέντε εβδομάδες από σήμερα.

Το μνημονιακό χαλινάρι που έχουν περάσει στη χώρα μας οι δανειστές της, θα εξακολουθήσει να είναι σφιχτό και κάθε φορά που θα προσπαθεί η κυβέρνηση να ξεφύγει από αυτό το καθεστώς θα ενεργοποιούνται μέτρα, τα οποία τα περισσότερες φορές θα είναι σκληρά και άδικα, σε σχέση με την υπερπροσπάθεια και τις θυσίες των πολιτών από το 2010 μέχρι σήμερα.

Η Ελλάδα θα παραμείνει σε καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας, παρά τα επικοινωνιακά τερτίπια του Μεγάρου Μαξίμου και παρά τις φιέστες με το αφήγημα της καθαρής εξόδου. Μετά τον Αύγουστο οι εταίροι θα διατηρήσουν κάθε δυνατό έλεγχο, χωρίς να έχουν πλέον καμία οικονομική υποχρέωση έναντι της Ελλάδας. Τα δανεικά τελείωσαν, οι συμβάσεις που προέβλεπαν την καταβολή τους εκπνέουν και αυτό που μένει είναι ένα μη διαχειρίσιμο δημόσιο χρέος (εξαιτίας, κυρίως, των συγκεκριμένων δανεικών) και μια χώρα με ανίσχυρη οικονομία, ασθενική ανάπτυξη, φορολογικά εξουθενωμένους πολίτες και μια κυβέρνηση που ζει στον δικό της επικοινωνιακό κόσμο. «Καψόνια» όπως αυτό με την μη καταβολή της δόσης των 15 δισ. θα υπάρξουν πολλά στο άμεσο μέλλον. Μόνο και μόνο για να υπενθυμίζεται κάθε φορά στο πολιτικό προσωπικό ποιος θα συνεχίσει να κάνει κουμάντο στα θέματα της οικονομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου