Ανέξοδες υποσχέσεις

ανέξοδες-υποσχέσεις-800773

Οι φοροελαφρύνσεις και οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας είναι το διπλό επικοινωνιακό αφήγημα, στο οποίο ποντάρει εσχάτως η κυβέρνηση προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Ο ένας μετά τον άλλο οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι υπουργοί υπόσχονται ότι θα ελαφρυνθεί σημαντικά το βάρος των φορολογικών υποχρεώσεων των Ελλήνων μέσα στην επόμενη χρονιά και πως μετά τον Αύγουστο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και θα βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Για να συμβεί το πρώτο, να μειωθούν δηλαδή οι φόροι, απαιτείται αλλαγή του μοντέλου «αφαίμαξης» των πολιτών που εφάρμοσε και η παρούσα κυβέρνηση. Σχεδόν 11 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να καταβάλλουν οι πολίτες σε φόρους μέχρι το τέλος του 2018. Χωρίς να υπολογίζονται οι έμμεσοι φόροι, οι Έλληνες θα πρέπει να «ματώσουν» τους επόμενους μήνες προκειμένου να είναι συνεπείς στα αλλεπάλληλα ραντεβού τους με την Εφορία. Τα τεράστια ποσά που θα πρέπει να δώσουν στο Κράτος θα λείψουν από την πραγματική οικονομία. Επιπρόσθετα, οι φορολογούμενοι θα επιλέξουν τις δόσεις στην Εφορίας και όχι την αγορά, αγαθών με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την κατανάλωση.

Προφανώς οι γενικές και αόριστες υποσχέσεις της κυβέρνησης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη χρονιά αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των φόρων των 11 δισ. που πρέπει να πληρωθούν τόσο φέτος, όσο και του χρόνου. Έχουμε και λέμε: Φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ειδική εισφορά αλληλεγγύης και φόρος πολυτελούς διαβίωσης.

Σε ό,τι αφορά τώρα στο θέμα της αγοράς εργασίας, μόνο ένας ευκολόπιστος θα υιοθετούσε τις θέσεις των κυβερνητικών στελεχών, ότι μετά τον Αύγουστο θα αυξηθούν οι μισθοί και θα βελτιωθεί η κατάσταση στην απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, που το σύνολο των μνημονιακών κυβερνήσεων νομοθέτησε σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των εργοδοτών.

Οι χιλιάδες νέοι επιστήμονες που εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2010 μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα. Ούτε ευκαιρίες απασχόλησης υπάρχουν για τα νέα παιδιά, ούτε αξιοκρατία, ούτε κάποια σοβαρή προοπτική για το μέλλον. Οι αόριστες υποσχέσεις κυβερνητικών στελεχών, ότι έρχονται παρεμβάσεις, οι οποίες θα αλλάξουν αυτό το τοπίο, δεν είναι δυνατόν να μεταστρέψουν το κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, τα θέματα της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και της μείωσης των φόρων είναι αλληλένδετα καθώς αν μειωθούν οι φόροι θα τονωθεί η κατανάλωση, οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τους τζίρους τους και θα είναι σε θέση να προσλάβουν νέους εργαζόμενους, καθώς επίσης να δώσουν αξιοπρεπείς μισθούς σε αυτούς που ήδη απασχολούν. Η μείωση των φόρων είναι το κλειδί για την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη και όχι για την εικονική που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανεύθυνες ασυναρτησίες με σκοπό να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη και να ικανοποιηθεί η πολιτική ματαιοδοξία όσων τις εκστομίζουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου