Βαρόμετρο οι εκπτώσεις για εμπόρους και καταναλωτές

βαρόμετρο-οι-εκπτώσεις-για-εμπόρους-κ-801421

Οι φετινές θερινές εκπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πραγματικό βαρόμετρο για την επιβίωση των εμπόρων, καθώς και ένα γερό τεστ για τις προθέσεις των καταναλωτών, μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων.

Με τους εμπόρους να πιέζονται από την έλλειψη ρευστότητας και τις υπέρογκες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, και τους καταναλωτές να παραμένουν απαισιόδοξοι και ιδιαίτερα συγκρατημένοι ως προς τις δαπάνες τους, ξεκίνησε η θερινή περίοδος των εκπτώσεων που άλλες εποχές αποτελούσε ευκαιρία για συμφέρουσες αγορές και αύξηση των κερδών. Πλέον οι καταναλωτές έχουν κλειστεί στο καβούκι τους και προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις αγορές τους, ενώ οι καταστηματάρχες αισθάνονται ότι λειτουργούν με ένα πιστόλι στον κρόταφο, καθώς αν η τρέχουσα περίοδος των εκπτώσεων δεν αποδώσει κάποια οριακά έστω κέρδη, τότε πολλοί εξ αυτών θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των λουκέτων από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η κατάσταση στην τοπική αγορά που αποτελεί μια μικρογραφία της εικόνας της πραγματικής οικονομίας γενικότερα, είναι οριακή αυτό το διάστημα με το σύνολο σχεδόν του εμπορικού κόσμου να προσπαθεί να παραμείνει συνεπής ως προς την πληρωμή των δόσεων στις ρυθμίσεις χρεών που έχουν προηγηθεί. Τα λειτουργικά έξοδα και οι φόροι «πνιγούν» τις επιχειρήσεις, ενώ η έλλειψη ρευστότητας και η συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στην αγορά.

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού χάθηκε εξαιτίας και των κακών καιρικών συνθηκών. Πλέον απομένουν ο Ιούλιος και ο Αύγουστος που αποτελούν τους κατ’ εξοχήν μήνες των διακοπών για τους Έλληνες. Αν αυτό το χρονικό διάστημα δεν ανακάμψει η αγορά, πολλές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης μετά τον Σεπτέμβριο.

Τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα δεν δημιουργούν προοπτικές αισιοδοξίας. Η πραγματική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στις «Συμπληγάδες» των εξοντωτικών φόρων και των δυσβάστακτων ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η έλλειψη ρευστότητας που ξεκινά από τους καταναλωτές και αγγίζει τόσο τους εμπόρους, όσο και τους προμηθευτές τους, τείνει μα μετατραπεί σε πραγματική θηλιά για την αγορά.

Από τη δική τους πλευρά οι καταναλωτές κάθε άλλο παρά επηρεάζονται από τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για έξοδο της χώρας από τα μνημόνια μετά τον Αύγουστο. Αυτό που ξέρουν είναι ότι από τη νέα χρονιά τούς περιμένει ένα ακόμη δυσβάστακτο μνημόνιο με μειώσεις συντάξεων και έμμεσες περικοπές μισθών, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου.

Οι δε συνταξιούχοι που από τη μια διαβάζουν για τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αναφορικά στην υλοποίηση του μέτρου των περικοπών στις συντάξεις έως 18% από την 1η Ιανουαρίου και από την άλλη ακούν τους υπουργούς και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αφήνουν υπονοούμενα για μη εφαρμογή του επίμαχου μέτρου, βρίσκονται σε καθεστώς σύγχυσης και ανασφάλειας. Μέρος των συντάξεών τους, που τροφοδοτούν την αγορά στο πρώτο μισό κάθε μήνα, άρχισε ήδη να αποταμιεύεται, ενόψει των επερχόμενων περικοπών. Η ψυχολογία τους βρίσκεται στα τάρταρα, όπως και της μεγάλης πλειονότητας των καταναλωτών και των εμπόρων. Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες οι φετινές θερινές εκπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πραγματικό βαρόμετρο για την επιβίωση των εμπόρων, καθώς και ένα γερό τεστ για τις προθέσεις των καταναλωτών, μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου