Έλλειψη εμπιστοσύνης

έλλειψη-εμπιστοσύνης-802132

Παρά τις υποσχέσεις για παροχές ή την πιθανή αλλαγή προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο, οι πολίτες γνωρίζουν βαθιά μέσα τους ότι δεν μπορούν να έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών προσφέρονται για την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Προφανώς δεν ξαφνιάζει η αρνητική γνώμη όσων έλαβαν μέρος σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, για την κυβέρνηση και την πολιτική που υλοποιεί. Προφανώς δεν αποτελεί είδηση το υψηλό ποσοστό απαισιοδοξίας των ερωτώμενων για την επόμενη μέρα και τις πιθανότητες βελτίωσης της καθημερινότητας τους. Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι το αυξημένο ποσοστό όσων θέλουν να γίνουν πρόωρες εκλογές, έτσι ώστε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και να απομακρυνθεί από την εξουσία ένα κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο ελάχιστοι πλέον έχουν εμπιστοσύνη.

Οι επιλογές της κυβέρνησης στο Μακεδονικό, στη συμφωνία για το προσφυγικό και ο τρόπος που προσπάθησε να επικοινωνήσει το αποτέλεσμα του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, κάθε άλλο παρά αντιμετωπίστηκαν ως επιτυχίες από την κοινή γνώμη. Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, οι λαϊκές αντιδράσεις κατά κυβερνητικών στελεχών αποδόμησαν πολύ πιο γρήγορα, από ό,τι εκτιμούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου, το κυβερνητικό αφήγημα ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο η ελληνική πλευρά υποχώρησε στις πιέσεις των Ευρωπαίων για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Πολύ δε περισσότερο όταν διαπιστώνεται ότι τα ανταλλάγματα που προσφέρθηκαν στη χώρα μας ήταν ήσσονος σημασίας, σε σύγκριση με την ιστορική υποχώρηση της Ελλάδας. Όπως προέκυψε και από τη συμφωνία για το προσφυγικό, η Γερμανία ξεφορτώθηκε ένα σημαντικό βάρος, με αντάλλαγμα την ολιγόμηνη παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία θα επιβαρυνθούν από τις προσφυγικές ροές.

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα, η κυβέρνηση καλείται να αντιστρέψει το βαρύ πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις τάξεις της κοινωνίας. Είναι δε κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσει να ξεγελάσει τους πολίτες, υποσχόμενη μέτρα τα οποία δεν θα υλοποιηθούν ή καλλιεργώντας προσδοκίες που θα μείνουν στα λόγια, καθώς το πλαίσιο της συμφωνίας που έχει αποδεχθεί για την υποτιθέμενη ελάφρυνση του χρέους είναι ιδιαίτερα ασφυκτικό και τα περιθώρια ελιγμών εξαιρετικά περιορισμένα.

Ήδη έχει ξεκινήσει η επιχείρηση καλλιέργειας προσδοκιών, με τον πρωθυπουργό, αυτή τη φορά, να παίρνει τη σκυτάλη της αχαλίνωτης υποσχεσιολογίας και να αφήνει υπονοούμενα για μη εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός είτε μέσω της κρατικής τηλεόρασης, είτε μέσω του μιντιακού συστήματος που κατάφερε να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, ήδη δημιουργεί ελπίδες στην ασθμαίνουσα κοινωνία για χορήγηση 13ης σύνταξης και κοινωνικού μερίσματος τον Δεκέμβριο, για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, ακόμη και για μη καταβολή της τελευταίας δόσης του συγκεκριμένου φόρου.

Αυτή την εποχή, η συγκυβέρνηση που εκτός των άλλων βλέπει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία να συρρικνώνεται δραματικά, βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο εξαιτίας και της δημοσκοπικής της κατάρρευσης. Κατά συνέπεια, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να αντιστρέψει αυτό το κλίμα και να μειώσει τη διψήφια διαφορά της από τη ΝΔ, η οποία, αν δε συμβούν εντυπωσιακές αλλαγές στις επιλογές του εκλογικού σώματος, οδεύει ανενόχλητη προς την αυτοδυναμία.

Ο ένα τρόπος για να πετύχει η κυβέρνηση τον στόχο της είναι η άκρατη υποσχεσιολογία. Ο άλλος είναι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός που θα απαλλάξει τον πρωθυπουργό από φωνές αμφισβήτησης και αντίδρασης μέσα στο υπουργικό συμβούλιο. Σε ό,τι αφορά στις υποσχέσεις για παροχές και οικονομικές ελαφρύνσεις, οι πολίτες είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν και να αλλάξουν προς στιγμήν την άποψη που έχουν για την κυβέρνηση, ιδίως αν «ζεσταθούν» οι τσέπες τους ( με εξαίρεση βέβαια τους Μακεδόνες, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να τιμωρήσουν παραδειγματικά τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ όταν στηθούν κάλπες). Αυτή η πιθανή μεταστροφή μπορεί να μειώσει τη διαφορά από τη ΝΔ, δεν μπορεί ωστόσο να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε νικηφόρο αποτέλεσμα όταν γίνουν εκλογές. Σε ό,τι αφορά στο επικοινωνιακό αποτέλεσμα που ενδέχεται να έχει ένας πιθανός ανασχηματισμός, πέραν των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα ουδείς άλλος είναι δυνατόν να πιστέψει ότι αν αλλάξουν τα πρόσωπα μπορεί να αλλάξει η πολιτική μοίρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τις υποσχέσεις για παροχές και τη μη υλοποίηση των σκληρών μέτρων που έχουν ψηφιστεί στη Βουλή ή την πιθανή αλλαγή προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο, οι πολίτες γνωρίζουν βαθιά μέσα τους ότι δεν μπορούν να έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη σε πολιτικά πρόσωπα που έπαιξαν πριν από τρία χρόνια με τις ελπίδες τους και στο τέλος αποδέχτηκαν και υλοποίησαν το πιο σκληρό μνημόνιο της τελευταίας οκταετίας, φροντίζοντας ενδιάμεσα να διασκεδάζουν τις εντυπώσεις πετώντας ψίχουλα στον λαό. Αυτή την έλλειψη εμπιστοσύνης είναι πολύ αργά για να την αναπληρώσουν οι υποσχέσεις και οι αερολογίες των κυβερνώντων, που μπροστά στον πανικό της επερχόμενης πολιτικής τους κατάρρευσης δεν θα διστάσουν να μας δώσουν νέες «επιταγές» δίχως αντίκρισμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου