Σκηνικό απόλυτης πολιτικής σύρραξης

σκηνικό-απόλυτης-πολιτικής-σύρραξης-803069

Η ακραία πόλωση, οι ύβρεις και η λάσπη στον ανεμιστήρα θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αξιοποιούν όλα τους τα όπλα για να πλήξουν τον αντίπαλο

Μια μικρή μόνο γεύση του επιπέδου της πολιτικής αντιπαράθεσης που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα και θα κορυφωθεί μόλις προκηρυχθούν εκλογές, πήρε η κοινή γνώμη κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την Οικονομία. Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντάλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, δείχνοντας τις προθέσεις τους για το μέγεθος της σύγκρουσης που έρχεται όταν ανακοινωθεί το πότε θα στηθούν κάλπες.

Η ακραία πόλωση, οι ύβρεις και η λάσπη στον ανεμιστήρα θα κυριαρχήσουν τους επόμενους μήνες, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να αξιοποιούν όλα τους τα όπλα για να πλήξουν τον αντίπαλο. Δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται ότι με ανάλογες μεθόδους ο μεγάλος χαμένος αυτής της ανηλεούς κόντρας θα είναι η ίδια η χώρα, που τον άλλο μήνα βγαίνει από τα μνημόνια και προσδοκά να επανέλθει στην κανονικότητα μέσα από επενδύσεις και οικονομική σταθερότητα.

Οι επενδυτές άκουσαν προχθές τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πολιτικό απατεώνα» και τον κ. Μητσοτάκη να αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα «βαθιά διαπλεκόμενο πολιτικό». Αν εσείς ήσασταν στη θέση αυτών των επενδυτών θα διακινδυνεύατε να επενδύσετε κεφάλαια σε μια χώρα, όπου οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος απαξιώνουν ο ένας τον άλλο και κατ’ επέκταση την ίδια τους την πατρίδα, η οποία κατά τα άλλα προσδοκά στην οικονομική της ανάκαμψη, κυρίως μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων;

Το μόνο σίγουρο είναι πως όσο διαρκεί αυτή η άτυπη προεκλογική περίοδος, τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι και θα κατεβαίνει το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση ακολουθεί τον κατηφορικό δρόμο της εκτόξευσης λάσπης και της ακραίας πόλωσης επειδή δεν έχει άλλον τρόπο ώστε να συσπειρώσει το κομματικό της ακροατήριο και κατ’ επέκταση να ανακόψει την πορεία της ΝΔ προς την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας. Για τον κυβερνητικό εταίρο που βρίσκεται λίγο πριν τον πολιτικό αφανισμό, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα επιδιώξει την καλλιέργεια ενός νοσηρού κλίματος, μήπως και παραμείνουν εντός των ΑΝΕΛ οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του κόμματος.

Η ΝΔ, ωστόσο, που όπως διακηρύττει, βάζει το συμφέρον του τόπου πάνω από τις μικροκομματικές τακτικές, απογοήτευσε με τη στάση του αρχηγού της στην προχθεσινή προ ημερησίας συζήτηση για την Οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στη παγίδα του λαϊκισμού που του έστησε το Μέγαρο Μαξίμου. Οι σύμβουλοί του όφειλαν να τον προστατέψουν. Ο πρωθυπουργός, στην απέλπιδα προσπάθειά του να βελτιώσει τα δημοκοπικά ποσοστά του κόμματός του, θα τα παίξει όλα για όλα τους επόμενους μήνες και δεν θα διστάσει να στήσει σκηνικό πολεμικής σύρραξης. Το εχέφρων πολιτικό προσωπικό πρέπει να βάλει φραγμό σε αυτό τον κατήφορο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου