O Γολγοθάς των πλημμυροπαθών

o-γολγοθάς-των-πλημμυροπαθών-808292

Οι ντόπιοι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, γνωρίζουν τα δικά τους λάθη. Το ίδιο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, που προσπαθούν τώρα να ολοκληρώσουν την καταγραφή των ζημιών και να δρομολογήσουν τις διαδικασίες αποζημίωσης των πλημμυροπαθών.

Ο καταστροφικός συνδυασμός των ανθρώπινων παρεμβάσεων στη φύση και τη μανία των καιρικών φαινομένων βύθισε στην απόγνωση και την απελπισία δεκάδες οικογένειες στα Κανάλια του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που μέσα σε λίγα λεπτά είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται. Η επόμενη μέρα της πρωτοφανούς θεομηνίας ξημέρωσε εφιαλτική για κάποιους κατοίκους που έχουν μείνει με τα ρούχα που φορούσαν την ώρα που οι ορμητικοί χείμαρροι «εισέβαλαν» στο χωριό και παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Μόνο αν δει κάποιος από κοντά το μέγεθος της καταστροφής μπορεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί στο πλημμυρόπληκτο χωριό, που έζησε ώρες αγωνίας σαν αυτές που σόκαραν το πανελλήνιο τον περασμένο Δεκέμβρη στις φονικές πλημμύρες της Μάνδρας. Το γεγονός ότι δεν χάθηκε κάποια ανθρώπινη ζωή προχθές στα Κανάλια αποτελεί καθαρά συγκυριακή εξέλιξη. Ήταν τόσο μεγάλη η μανία των φαινομένων και τόσοι οι χείμαρροι που «κύκλωσαν» το χωριό, ώστε ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιών που καταστράφηκαν γλίτωσαν από καθαρή τύχη.

Και στην περίπτωση των Καναλίων, τα μπαζωμένα ρέματα και τα ολέθρια σφάλματα αναφορικά σε έργα για τη διοχέτευση των όμβριων υδάτων ευθύνονται για την καταστροφή. Οι εξόφθαλμες αυθαιρεσίες με σπίτια που κτίστηκαν πάνω σε ρέματα, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ένταση των καιρικών φαινομένων (μέσα σε δύο ώρες έπεσε όγκος βροχής που αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα δύο μηνών!), προκάλεσαν τις εικόνες αποκάλυψης, οι οποίες κάνουν από χθες τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η αναζήτηση ευθυνών αυτή τη δύσκολη ώρα μόνο καθυστέρηση στην προσπάθεια αναζήτησης και εξεύρεσης λύσεων μπορεί να προκαλέσει. Οι ντόπιοι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, γνωρίζουν τα δικά τους λάθη. Το ίδιο και οι αρμόδιες υπηρεσίες, που προσπαθούν τώρα να ολοκληρώσουν την καταγραφή των ζημιών και να δρομολογήσουν τις διαδικασίες αποζημίωσης των πλημμυροπαθών.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ξεκινούν τα δύσκολα για τους κατοίκους στα Κανάλια, που έχασαν τις περιουσίες τους στα λασπόνερα. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της κεντρικής εξουσίας, κάθε άλλο παρά φημίζονται για τα γρήγορα αντανακλαστικά τους. Το παράδειγμα των πλημμυροπαθών της Σκοπέλου, που τρία ολόκληρα χρόνια μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν στο νησί τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα ακόμη βρίσκονται «στο περίμενε», αναφορικά στην καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται, είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικό. Οι πλημμηρόπληκτοι στα Κανάλια εύχονται να μην έχουν την ίδια μοίρα, αλλά, στη δική τους περίπτωση, οι γραφειοκράτες των Αθηνών που έχουν τη σχετική ευθύνη, να «τρέξουν» τις διαδικασίες ώστε να καταβληθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις πριν την επόμενη θεομηνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου