Καλλιέργεια προσδοκιών και ψευδαισθήσεων

καλλιέργεια-προσδοκιών-και-ψευδαισθ-809650

Αν ο κ. Τσίπρας είχε στο μυαλό του τα εφάπαξ επιδόματα, όταν αναφερόταν σε μέτρα ελάφρυνσης των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους

Πριν καν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για τη συμφωνία στο πρόσφατο Eurogroup για το ελληνικό χρέος, η κυβέρνηση άρχισε να διαρρέει σε φίλα προσκείμενα ΜΜΕ πληροφορίες για τα επόμενα επικοινωνιακά της βήματα, σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Από χθες λοιπόν κυκλοφορούν σενάρια για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2018. Όπως δηλαδή έγινε το 2016 με τη χορήγηση εφάπαξ 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και το 2017 με τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια δικαιούχους, έτσι και φέτος η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει τη χορήγηση ενός ποσού άνω των 2 δισ. ευρώ -αυξημένο κατά 500 εκατομμύρια από πέρυσι- προκειμένου να αμβλύνει τη δυσαρέσκεια του κόσμου για την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική.

Με το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι δυνατόν βέβαια να ξεχάσουν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι τι έχουν περάσει και τι τους περιμένει από την επόμενη χρονιά, που θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Ιδίως οι συνταξιούχοι που θα χάσουν έως και μια σύνταξη τον χρόνο εξαιτίας της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι μπορούν να είναι με την πρόθεση της κυβέρνησης να τους επιστρέψει ένα μικρό μέρος των απωλειών τους.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την κάλυψη των απωλειών που έχουν υποστεί τόσο οι συνταξιούχοι όσο και οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που μνημόνευσε ο πρωθυπουργός στη φιέστα του Ζαππείου, επισημαίνοντας ότι έφτασε η ώρα ώστε να ανακουφιστούν μετά από οκτώ χρόνια σκληρής λιτότητας. Αν ο κ. Τσίπρας είχε στο μυαλό του τα εφάπαξ επιδόματα, όταν αναφερόταν σε μέτρα ελάφρυνσης των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους και η τακτική της συνειδητής εξαπάτησης των πολιτών έχει πάει σε άλλο επίπεδο από τη σημερινή κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα μέτρα για την οικονομική του τόνωση αναζητά εναγωνίως ο Έλληνας τόσα χρόνια. Με το κοινωνικό μέρισμα μπορεί να καλύψει κάποιες άμεσες υποχρεώσεις του, ωστόσο τα χρήματα που αφαιρούν από την τσέπη του οι φόροι και οι συνεχείς περικοπές σε συντάξεις και μισθούς (η μείωση του αφορολογήτου από το 2020 θα αποτελέσει πραγματική λαιμητόμο για τις αποδοχές του συνόλου των εργαζομένων, ιδίως των χαμηλόμισθων), δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθούν από ένα φιλοδώρημα με επικοινωνιακό χαρακτήρα, όπως το κοινωνικό μέρισμα. Όταν αυτό ξοδευτεί στις απλήρωτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ή στους λογαριασμούς του ρεύματος και του νερού, οι δικαιούχοι θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τα ίδια αδιέξοδα και θα περιμένουν την επόμενη χρονιά για να λάβουν μια ακόμη κυβερνητική ελεημοσύνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου