Δρόμος χωρίς επιστροφή

δρόμος-χωρίς-επιστροφή-810358

Οι ΑΝΕΛ φυλλορροούν και δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πλήρους διάλυσής τους, με ό,τι αυτό θα σημάνει για την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης.

Η πρόσφατη συμφωνία για το Μακεδονικό σφράγισε την πολιτική μοίρα των συγκυβερνώντων κομμάτων. Ήδη δημοσιεύτηκαν δημοσκοπήσεις, από τις οποίες προκύπτει ότι η ΝΔ αγγίζει το εκλογικό όριο της πολυπόθητης κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας όταν στηθούν κάλπες. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ που έδειχνε να έχει αποδεχτεί την επικείμενη ήττα του στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, κατάφερε με αυτή τη συμφωνία να διευρύνει τη διαφορά του στις δημοσκοπήσεις από τη ΝΔ, ενώ οι ΑΝΕΛ με την αλλοπρόσαλλη στάση του αρχηγού τους κατά της διάρκεια της συζήτησης της πρότασης μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης, σχεδόν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις ότι δεν θα εισέλθουν στην εθνική αντιπροσωπεία.

Τα πράγματα είναι πλέον τόσο δύσκολα για το πολιτικό δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε πλήρη κατάρρευση πολύ πριν φτάσουμε στη συμπλήρωση της τετραετίας. Ήδη οι ΑΝΕΛ φυλλορροούν και δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πλήρους διάλυσής τους, με ό,τι αυτό θα σημάνει για την εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να προχωρήσει στο κλείσιμο της συμφωνίας με τον Σκοπιανό ομόλογο του, δίχως να έχει διασφαλίσει προηγουμένως τη συναίνεση των κομμάτων της Βουλής, και το πιο σημαντικό χωρίς έχει τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού λαού, ήταν απολύτως συνειδητή. Η δε επιχειρηματολογία του μετά το κλείσιμο τη συμφωνίας και στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την επικύρωση της, ότι δηλαδή διαφυλάσσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας και εξασφαλίζει στην Ελλάδα κυρίαρχο ρόλο στα Βαλκάνια, δεν έγινε πιστευτή ούτε από τους ψηφοφόρους του κόμματός του, όπως άλλωστε προέκυψε και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Στο πρόσωπό του οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που πίεσαν ασφυκτικά τη χώρα μας για τη διευθέτηση του ζητήματος με το όνομα των Σκοπίων, βρήκαν τον ιδανικό συνομιλητή, που μετά την ψήφιση δύο -επί της ουσίας- μνημονίων και την επικράτηση σε ένα δημοψήφισμα με αμφιλεγόμενο ζητούμενο, κατάφερε να περάσει από τη Βουλή μια συμφωνία η οποία πλήγωσε την εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων και δημιούργησε τετελεσμένα ως προς τις επιδιώξεις των βορείων γειτόνων μας.

Οι δυνάμεις που πίεσαν για την ολοκλήρωση της επίμαχης συμφωνίας, τοποθέτησαν γύρω της το παραπλανητικό περιτύλιγμα της καλής γειτονίας και της συνολικής ανάπτυξης των Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας έπρεπε να κάνει αυτή την ιστορική υποχώρηση και να αποδεχτεί την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας σε έναν λαό που δεν έχει καμία ιστορική σχέση με τον συγκεκριμένο όρο. Άραγε, σε κανένα σημείο των εξάμηνων διαπραγματεύσεων η ελληνική πλευρά δεν αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να συνδυαστεί η επίτευξη των όρων καλής γειτονίας και ανάπτυξης της περιοχής, με την υποχώρηση έναντι των δικών μας συμφερόντων;

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που ήθελαν πάση θυσία την έναρξη και επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, αντιστοίχως, γνώριζαν ότι απέναντί τους έχουν έναν αποδυναμωμένο συνομιλητή με ελάχιστες αντιστάσεις, που τα τελευταία τρία χρόνια αποδέχτηκε και υλοποίησε πληθώρα μέτρων με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο για την ελληνική κοινωνία. Τα δύο μνημόνια που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, το ένα με χρηματοδότηση και το δεύτερο που εγκρίθηκε πριν από δέκα ημέρες από τη Βουλή δίχως χρηματοδότηση, προκάλεσαν και θα συνεχίσουν να προκαλούν μέχρι το 2022 σοβαρές οικονομικές αρρυθμίες στους πολίτες. Οι τελευταίοι καλούνται τώρα να χωνέψουν μαζί με τα σκληρά μέτρα του νέου πολυνομοσχεδίου και την ντροπιαστική συμφωνία για το Μακεδονικό.

Η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη ότι αυτό το ζήτημα έβγαλε στους δρόμους 100άδες χιλιάδες πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν για το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα ενός από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας μας. Επιπρόσθετα, κρέμασε την ταμπέλα του εθνικιστή στους μετέχοντες και στους διοργανωτές των συλλαλητηρίων, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν κινδύνευε η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην πρόσφατη ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής της ΝΔ, όπου ο συγκυβερνήτης από τη μια καταδίκασε τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και από την άλλη καταψήφισε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να μη χάσει τα προνόμια της εξουσίας.

Όπως επισημαίνεται και στην αρχή του παρόντος σημειώματος, η τύχη των ΑΝΕΛ είναι προδιαγεγραμμένη. Και χωρίς τις εξελίξεις στο Μακεδονικό θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η πολιτική τους επιβίωση. Απλά, αυτές οι εξελίξεις καθιστούν τη μοίρα τους μη αναστρέψιμη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά καθώς πριν τη συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων τα κυβερνητικά στελέχη και οι βουλευτές είχαν επιδοθεί σε μια συνεχή επικοινωνιακή προσπάθεια να αντιστρέψουν το αρνητικό σε βάρος τους κλίμα με διάφορες υποσχέσεις και φανφάρες, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «διδακτορικό».

Τώρα που ο αρχηγός τους υπέγραψε το ξεπούλημα της Μακεδονίας, πώς θα εμφανιστούν στην κοινωνία για να βελτιώσουν την εικόνα τους; Το αφήγημα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια έπαψε να υφίσταται, ενώ οι όποιες παροχές με τις οποίες επιχειρήσουν, ενδεχομένως, να εξαγοράσουν τη συνείδηση των πολιτών, αφενός θα μπλοκαριστούν από τους δανειστές και αφετέρου θα αποδειχθούν ανίκανες να υποκαταστήσουν τη χαμένη εθνική τους περηφάνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου