Η ώρα της κρίσης

η-ώρα-της-κρίσης-812607

Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επενδύσει πολλά στο περιεχόμενο της επίμαχης συμφωνίας, καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις στο Μακεδονικό έχουν στριμώξει στην γωνία τα συγκυβερνώντα κόμματα

Από το περασμένο καλοκαίρι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει σημαία της επικοινωνιακής του στρατηγικής την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, την απαλλαγή δηλαδή της χώρας μας από τον βραχνά της ασφυκτικής οικονομικής εποπτείας και της επιβολής λήψης μέτρων με αρνητικό πρόσημο για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Σε δύο μήνες ολοκληρώνεται και η τρίτη δανειακή σύμβαση και στη συνέχεια η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, σίγουρα όχι υπό τις προϋποθέσεις που φαντασιώνεται η συγκυβέρνηση. Οι μέχρι στιγμής δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που έχουν άριστη γνώση των υφιστάμενων δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών που διαμορφώνονται μετά το καλοκαίρι, παραπέμπουν σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό από αυτό που επιχειρεί να παρουσιάσει στην κοινή γνώμη το Μέγαρο Μαξίμου.

Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική σε ό,τι αφορά στο επικοινωνιακό εφεύρημα του ΣΥΡΙΖΑ για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, καθώς στο προγραμματισμένο Eurogroup θα ληφθούν αποφάσεις για ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου, καθώς επίσης και με τη διευθέτηση του χρέους, με βάση τον οδικό χάρτη στον οποίο θα συμφωνήσουν οι δανειστές. Από τις δικές τους προθέσεις εξαρτώνται τα πάντα. Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει και ψήφισε όλα τα προαπαιτούμενα που έπρεπε να ψηφιστούν, έτσι ώστε να φτάσουμε στο παραπέντε της επίτευξης συμφωνίας, βάσει της οποίας θα πορευτεί η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν επενδύσει πολλά στο περιεχόμενο της επίμαχης συμφωνίας, καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις στο Μακεδονικό έχουν στριμώξει στη γωνία τα συγκυβερνώντα κόμματα. Ένα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης βράζει από αγανάκτηση για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και των παραχωρήσεων σε ό,τι αφορά στη γλώσσα και την εθνικότητα. Τα στελέχη της συγκυβέρνησης, κοινοβουλευτικά και μη, ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Κατά συνέπεια, μια καλή συμφωνία για το χρέος στο σημερινό Eurogroup και ένα πακέτο δεσμεύσεων από την πλευρά δανειστών για το «μεταμνημονιακό μέλλον» της χώρας, θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικό επικοινωνιακό σωσίβιο για την κυβέρνηση. Αρκεί αυτές οι δεσμεύσεις να έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και να διασφαλίζουν ότι δεν θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία στα αδιέξοδα του 2010.

Για κάθε υπεραισιόδοξη εκτίμηση της κυβέρνησης, αναφορικά στην εξέλιξη των συζητήσεων στο σημερινό Eurogroup, υπάρχει μια δήλωση εκπροσώπων των δανειστών που μας προσγειώνει στην πραγματικότητα. Το πώς θα διαμορφωθεί αυτή η πραγματικότητα θα το γνωρίζουμε σύντομα. Όπως επίσης και το πώς θα μπορέσει να «επιβιώσει» η συγκυβέρνηση σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στη σκληρή γραμμή της ασφυκτικής δημοσιονομικής εποπτείας και της παροχής διευκολύνσεων για την αποπληρωμή του χρέους, που δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά το Μ. Μαξίμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου