Το τέλος των ψευδαισθήσεων

το-τέλος-των-ψευδαισθήσεων-814766

Ας προετοιμαστούμε τώρα για τα επικοινωνιακά ψίχουλα που ετοιμάζεται να μας πετάξει η κυβέρνηση στον δρόμο προς τις εκλογές, καθώς είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις με κάποιο έκτακτο οικονομικό βοήθημα

Ας υποθέσουμε ότι το πολυνομοσχέδιο με το πακέτο των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης αποτελεί την τελευταία πράξη τους οκταετούς μνημονιακού δράματος που ζει η Ελλάδα. Σύμφωνα πάντα με την ίδια υπόθεση, μετά τον Αύγουστο που ολοκληρώνεται και η τρίτη δανειακή σύμβαση, η χώρα μας θα μπορεί να αποφασίζει για τον τρόπο άσκησης της οικονομικής πολιτικής και για τη λήψη αποφάσεων, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τις ζωές των πολιτών, χωρίς την ασφυκτική εποπτεία των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη υπόθεση, ακόμη και οι πλέον φανατικοί υποστηρικτές του αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, δεν πρέπει να τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι η Ελλάδα μετά το καλοκαίρι θα μπορεί να καθορίζει τη μοίρα της χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο υποθετικό σενάριο, το νέο πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τα αντίμετρα των 1,5 δισ. επίσης δεν αφήνουν περιθώρια ψευδαισθήσεων ότι υπό αυτές τις συνθήκες οι πολίτες θα καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους και να ανακτήσουν σταδιακά τα χαμένα τους εισοδήματα.

Ακριβώς το αντίθετο θα συμβεί τόσο σε ό,τι αφορά στους μισθωτούς όσο και τους συνταξιούχους, που θα χάσουν από τη μείωση του αφορολογήτου και τη νέα περικοπή των συντάξεων σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια μέχρι το 2022. Στον αντίποδα αυτού του οικονομικού σφαγιασμού θα ισχύσουν, μετά το 2020, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ λίγο πάνω από τα 200 εκατομμύρια και ισχνές μειώσεις στους συντελεστές φορολόγησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, που θα αγγίξουν τα 1,3 δισ. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του αγαπημένου μέτρου της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δηλαδή της πρόσληψης 42.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2022 (περίπου 8.000 τον χρόνο).

Τα υπόλοιπα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για αυξήσεις στον κατώτατο βασικό μισθό και για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ανάξια σχολιασμού. Η υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες της ιδιωτικής οικονομίας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και όχι από τις επικοινωνιακές επιδιώξεις της συγκυβέρνησης να «χρυσώσει το χάπι» του πολυνομοσχεδίου και των μέτρων – σοκ που αυτό περιλαμβάνει.

Το μόνο θετικό στοιχείο του νέου πολυνομοσχεδίου είναι ότι στερεί πλέον από τα κυβερνητικά στελέχη τη δυνατότητα να βγαίνουν καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα και να καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες στον κόσμο ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και πως δεν θα ισχύει το μέτρο για την περικοπή του αφορολογήτου. Όσο κορόιδεψαν, κορόιδεψαν. Τώρα πλέον υπάρχει η ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση του πακέτου των προαπαιτούμενων, έτσι ώστε να πιστοποιείται ο πραγματικός κυβερνητικός σχεδιασμός και η αληθινή στόχευση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ: η οικονομική αφαίμαξη εκατομμυρίων πολιτών που έχουν εξαθλιωθεί από το 2010 μέχρι σήμερα, αλλά όπως φαίνεται το μαρτύριό τους θα συνεχιστεί τουλάχιστον για μια ακόμη πενταετία.

Για κάποιον ακατανόητο λόγο οι κυβερνώντες και οι Ευρωπαίοι συνομιλητές τους πιστευτούν ότι η ελληνική κοινωνία αντέχει και άλλα δυσβάστακτα μέτρα. Ότι μπορεί για άλλα πέντε χρόνια να υποστεί νέες μειώσεις εισοδημάτων και συρρίκνωση της καταναλωτικής της δύναμης. Ότι η αγορά είναι σε θέση να διαχειριστεί ένα ακόμη κύμα λουκέτων, που θα φέρει η μείωση της κατανάλωσης και η υποχώρηση του τζίρου των επιχειρήσεων. Αυτό το νέο, επί της ουσίας, μνημόνιο θα δώσει τη χαριστική βολή στους πολίτες και την πραγματική οικονομία, που παραμένει στη εντατική θυμίζοντας βαριά ασθενή, ο οποίος υφίσταται συνεχείς αφαιμάξεις και την ίδια στιγμή οι θεράποντες γιατροί ελπίζουν ότι σύντομα θα ανακάμψει.

Από την άλλη μεριά, οι πολίτες που πίστεψαν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και τον ψήφισαν δύο φορές το 2015, φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση, καθώς εδώ και τρία χρόνια αποδέχονται αδιαμαρτύρητα όλα τα σκληρά οικονομικά μέτρα της παρούσας κυβέρνησης. Πριν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης, κάποιοι από αυτούς είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι έστω και την ύστατη ώρα η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας θα έβρισκε τρόπο ώστε να μην υλοποιηθεί η δική της συμφωνία με τους δανειστές για την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου. Μέχρι το τέλος ευκολόπιστοι και ανυποψίαστοι.

Ας προετοιμαστούμε τώρα για τα επικοινωνιακά ψίχουλα που ετοιμάζεται να μας πετάξει η κυβέρνηση στον δρόμο προς τις εκλογές, καθώς είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις εντυπώσεις με κάποιο έκτακτο οικονομικό βοήθημα, που ωστόσο θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των αιματηρών περικοπών, οι οποίες μας περιμένουν από την επόμενη χρονιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου