Η μοναδική κοινωνική τάξη που αντιστέκεται

η-μοναδική-κοινωνική-τάξη-που-αντιστέ-816183

Ηδη υπάρχουν εκτιμήσεις για κάθετη πτώση της κατανάλωσης από τον ερχόμενο Ιανουάριο, που θα τεθεί σε ισχύ η 24η περικοπή στις αποδοχές των συνταξιούχων

Σχεδόν οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ θα αφαιρεθούν από τα εισοδήματα των συνταξιούχων μέσα στην επόμενη τριετία. Καμία άλλη κοινωνική ομάδα δεν έχει χάσει όσα έχασαν οι συνταξιούχοι τα χρόνια των μνημονίων και των 1.000 περίπου εφαρμοστικών νόμων που ψηφίστηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας απλώς ήρθε για να επισφραγίσει τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, για το νέο οικονομικό πογκρόμ σε βάρος των απόμαχων της δουλειάς.

Η υλοποίηση του νόμου Κατρούγκαλου για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα επιφέρει μειώσεις σε ποσοστό έως και 18% στις παλιές συντάξεις και θα αφαιρέσει από τις τσέπες των συνταξιούχων μέχρι το 2022 το ποσό των 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το νούμερο πρέπει να προστεθούν τα 50 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που έχασαν οι συνταξιούχοι εξαιτίας των 23 συνολικά περικοπών που προηγήθηκαν, από την ημέρα που η χώρα μας ζήτησε τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να αποφύγει τον εφιάλτη της χρεοκοπίας.

Αυτός ο κατήφορος δείχνει να μην έχει σταματημό, καθώς από την Πρωτοχρονιά τίθεται σε ισχύ η διάταξη του ασφαλιστικού νόμου για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, παρά τις ψεύτικες προσδοκίες που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν το προηγούμενο διάστημα οι κυβερνητικοί βουλευτές. Η δική τους έγκριση σε ό,τι αφορά στην ψήφιση του επίμαχου νόμου, θα οδηγήσει από τις αρχές του 2019 σε νέα αδιέξοδα τους συνταξιούχους και τις οικογένειες που συντηρούν με τις πενιχρές συντάξεις τους. Ακόμη και η αγορά αναζωογονείται στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα που καταβάλλονται οι συντάξεις. Ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις για κάθετη πτώση της κατανάλωσης από τον ερχόμενο Ιανουάριο, που θα τεθεί σε ισχύ η 24η περικοπή στις αποδοχές των συνταξιούχων.

Διαχρονικά αποτελούσαν τα εύκολα θύματα, καθώς η αντίδρασή τους στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονταν στη χώρα μας, ελάχιστα επηρέαζε τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Παρ’ όλα αυτά ήταν και συνεχίζουν να βρίσκονται στον δρόμο, αποτελώντας τη μοναδική κοινωνική τάξη στη χώρα μας που ακόμη αντιστέκεται στις μνημονιακές πολιτικές. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια αντίστασης και αντίδρασης σε μέτρα που τους καταδικάζουν σε αργό οικονομικό και κοινωνικό θάνατο.

Το νέο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας στη Λάρισα την ερχόμενη Τρίτη, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των διαθέσεών τους. Παρά τα προβλήματά τους, παρά τη ζεστή και την ταλαιπωρία που θα υποστούν, η παρουσία τους στην κεντρική πλατεία της Λάρισας θα είναι μαζική. Το χρωστάνε στους εαυτούς τους και στα παιδιά τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου