Μαθήματα «ανώδυνης» ψήφισης πολυνομοσχεδίων

μαθήματα-ανώδυνης-ψήφισης-πολυνομ-816921

Και αυτά τα μέτρα θα περάσουν χωρίς απρόοπτα για τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Ο θόρυβος για το νέο όνομα της γειτονικής χώρας θα καλύψει τα πάντα

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων κρατούν μακριά από το προσκήνιο της επικαιρότητας τα φλέγοντα θέματα της οικονομίας, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης. Όλο αυτό το πακέτο των οδυνηρών μέτρων, που περιλαμβάνει μειώσεις στις συντάξεις και περικοπή του αφορολόγητου, θα περάσει χωρίς να το αντιληφθεί η κοινή γνώμη, καθώς οι πάντες ασχολούνται με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει το «χάρισμα» να περνά χωρίς προβλήματα και αντιδράσεις επώδυνα οικονομικά μέτρα, τα οποία ψηφίζονται από την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Δεν είναι υπερβολή να επισημάνουμε ότι στη θητεία της νυν συγκυβέρνησης πέρασαν από το κοινοβούλιο αμέτρητα νομοσχέδια, εφαρμοστικοί νόμοι και τροπολογίες χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».

Στους Έλληνες επιβλήθηκαν από το 2010 πολλά σκληρά οικονομικά και όχι μόνο μέτρα. Οι αντιδράσεις τους ήταν δυναμικές και μαζικές, με εξαίρεση την τελευταία τριετία όπου η κοινωνία βρέθηκε σε μια κατάσταση ανεξήγητης αδράνειας και αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα τα πάντα. Μόνο για το νέο ασφαλιστικό ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες, χωρίς όμως να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

Τώρα που ψηφίζεται στην εθνική αντιπροσωπεία το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και επίκειται η συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους, «έσκασε» η συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων, δύο μόλις 24ωρα πριν την ψήφιση στη Βουλή των μέτρων για τις μειώσεις στις συντάξεις και για την περικοπή του αφορολογήτου από το 2019.

Και αυτά τα μέτρα θα περάσουν χωρίς απρόοπτα για τα κόμματα της συγκυβέρνησης. Ο θόρυβος για το νέο όνομα της γειτονικής χώρας θα καλύψει τα πάντα. Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης θα σηκώσουν ξανά τα χέρια τους και θα ψηφίσουν και το νέο πολυνομοσχέδιο, χωρίς να αισθανθούν την παραμικρή πίεση από την ελληνική κοινωνία. Κάποια συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα ενάντια στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, είναι καταδικασμένα σε αποτυχία. Αυτό βέβαια θα συνέβαινε και χωρίς να προκύψει η συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων.

Τώρα που έχει αλλάξει η ατζέντα της επικαιρότητας, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα για τους συγκυβερνώντες βουλευτές και υπουργούς, που από τη μια καμαρώνουν ότι οδηγούν τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική οικονομική επιτροπεία των δανειστών και από την άλλη διατυμπανίζουν ότι έλυσαν με επιτυχή για τα συμφέροντα της πατρίδας μας τρόπο ένα κορυφαίο εθνικό θέμα.

Την ίδια στιγμή, τα προβλήματα της κοινωνίας και τα αδιέξοδα της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας παραμένουν και εντείνονται, χωρίς αυτό να μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της επικοινωνιακής στρατηγικής, την οποία μεταστρέφει κατά το δοκούν το Μέγαρο Μαξίμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου