Ερευνες που χαλάνε το αφήγημα της ανάπτυξης

ερευνες-που-χαλάνε-το-αφήγημα-της-ανάπ-819879

Με βάση λοιπόν αυτά τα συμπεράσματα, οι προοπτικές των μικρομεσαίων διαγράφονται κάτι παραπάνω από απαισιόδοξες το επόμενο διάστημα, που θα συμπέσει με την έξοδο από τα μνημόνια και την πολυδιαφημισμένη επιστροφή στην ανάπτυξη

Η απαισιοδοξία, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα για το μέλλον είναι τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας που διενεργήθηκε το πρώτο τετράμηνο του 2018 και αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το μοναδικό θετικό στοιχείο της συγκεκριμένης έρευνας είναι το σχεδόν καθολικό ποσοστό των ερωτηθέντων, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα κάνουν απολύσεις το επόμενο διάστημα. Από την άλλη μεριά, ωστόσο, μόνο οι επτά στους δέκα έχουν σκοπό να κάνουν προσλήψεις, και αυτές οι προσλήψεις θα γίνουν με βάση τους μνημονιακούς νόμους για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως είναι η μερική και η εκ περιτροπής.

Ένα επίσης άκρως ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας που παρουσίασε χθες η διοίκηση της ΟΕΒΕΜ είναι αυτό που αφορά στον αριθμό των μελών της ομοσπονδίας, καθώς σε σχέση με την πρώτη αντίστοιχη έρευνα, πριν από 18 περίπου μήνες, οι επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο ξεπερνούν τις 230.

Με βάση λοιπόν αυτά τα συμπεράσματα, οι προοπτικές των μικρομεσαίων διαγράφονται κάτι παραπάνω από απαισιόδοξες το επόμενο διάστημα, που θα συμπέσει με την έξοδο από τα μνημόνια και την πολυδιαφημισμένη επιστροφή στην ανάπτυξη. Ανάλογες έρευνες χαλάνε το αφήγημα της κυβέρνησης, ότι μετά τον Αύγουστο θα αρχίσει να αλλάζει η εικόνα της πραγματικής οικονομίας. Ότι δηλαδή θα μεταστραφούν οι δείκτες της χαμηλής κατανάλωσης, θα αυξηθούν τα ποσοστά της πλήρους απασχόλησης και θα επιστρέψει σταδιακά η χώρα σε ρυθμούς κανονικότητας.

Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό όταν οι μισοί σχεδόν ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία; Όταν οι περισσότεροι εξ αυτών δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις το επόμενο τετράμηνο, ενώ οι οκτώ στους δέκα εκτιμούν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πλευρά της κυβέρνησης προσπαθεί να ωραιοποιήσει τα πράγματα, μήπως και αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος της. Δεν υπάρχει επίσης η παραμικρή αμφιβολία ότι τόσο η συγκεκριμένη έρευνα όσο και αυτές που προηγήθηκαν αποτυπώνουν επακριβώς τη δραματική κατάσταση στην αγορά, χωρίς στρογγυλέματα και επικοινωνιακά τρυκ.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν θα μπει στον κόπο η κυβέρνηση να αξιολογήσει όπως πρέπει τη νέα έρευνα της ΟΕΒΕΜ. Οι εκπρόσωποί της θα την αποστείλουν στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη με την ελπίδα να ληφθούν υπόψη τα συμπεράσματά της και να μην καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, όπως συνέβη με αντίστοιχες έρευνες ή με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η δική του διακυβέρνηση θα οδηγούσε τη χώρα στη δίκαιη ανάπτυξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου