Περιττό το πολιτικό «μασάζ»

περιττό-το-πολιτικό-μασάζ-822571

Παρά τα όσα εκφράζουν και υποστηρίζουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος αγνοούν τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου της συμφωνίας με τους θεσμούς

Όπως συμβαίνει με τη πλειοψηφία των πολιτών, έτσι και το μεγαλύτερο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο σκοτάδι όσον αφορά το περιεχόμενο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Παρά τα όσα εκφράζουν και υποστηρίζουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, οι βουλευτές του συγκυβερνώντος κόμματος αγνοούν τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου της συμφωνίας με τους θεσμούς, με το οποίο θα κλείσει και η τελευταία, πριν την ολοκλήρωση της τρίτης δανειακής σύμβασης, αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Σε δέκα περίπου ημέρες θα κληθούν να ψηφίσουν στη Βουλή το νέο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και μέτρα που κάθε άλλο παρά σε αριστερή κυβέρνηση παραπέμπουν. Όπως οι αναπροσαρμογές στον ΕΝΦΙΑ, που υποτίθεται ότι θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό, η περικοπή του ΕΚΑΣ από το 2019, η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η λήψη απόφασης για τη μείωση του αφορολογήτου από το 2019 (εφόσον αυτό χρειαστεί) και οι μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα.

Αυτά τα δυσάρεστα μέτρα θα κληθούν να υπερψηφίσουν στην ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην προκύψουν «ατυχήματα», τα οποία θα θέσουν υπό αμφισβήτηση την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των συγκυβερνώντων κομμάτων, θα προηγηθεί το καθιερωμένο πολιτικό «μασάζ» από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, με σκοπό την πλήρη ενημέρωση των βουλευτών και την ενίσχυση της επιχειρηματολογίας τους, έτσι ώστε να βγουν στην κοινωνία και να υποστηρίξουν το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων.

Από τα όσα έχουν προηγηθεί σε αντίστοιχες διαδικασίες, είμαστε σε θέση να μαντέψουμε ότι αυτό το πολιτικό «μασάζ» θα απαιτήσει τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια από τους υπουργούς – μασέρ, γιατί αφενός οι συνάδελφοι τους έχουν πλέον αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία σε ανάλογες καταστάσεις και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για «πολιτικά ατυχήματα», στη τελική ευθεία της κοινοβουλευτικής θητείας των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Σε αντίστοιχες ψηφοφορίες για την έγκριση πολυνομοσχεδίων με πολύ πιο δύσπεπτο κοινωνικά περιεχόμενο, δεν προέκυψε το παραμικρό πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς υπήρξαν ψηφοφορίες όπου η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των συγκυβερνώντων κομμάτων αυξήθηκε, όπως συνέβη στην ψηφοφορία του περασμένου Ιανουαρίου. Εκεί, η βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου εγκατέλειψε την Ένωση Κεντρώων και προσχώρησε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ας μην έχουν λοιπόν άγχος οι υπουργοί που θα αναλάβουν τον ρόλο των «μασέρ». Οι συνάδελφοί τους είναι έτοιμοι να πουν και πάλι «ναι» σε όλα. Έχουν και την απαιτουμένη «τεχνογνωσία» και τη δέουσα προσήλωση στον κορυφαίο στόχο, την παραμονή δηλαδή στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου